Érdekelnek állati sztorik?
Akkor kövesd Facebook oldalunkat!

Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Állati sztorik
Mandzsu daru született a Nyíregyházi Állatparkban
Mindenegyben Blog - 2019. augusztus 12. (hétfő), 04:20

Mandzsu daru született a Nyíregyházi Állatparkban

Hirdetés
Hirdetés
2019 aug 12
A hűség, a jó szerencse és a hosszú élet szimbóluma kelt ki tojásából Nyíregyházán. Az öthetes fiókát július 8-án mutatták be a nagyközönségnek. A mandzsu daru, más néven japán daru a legnagyobb és legimpozánsabb, valamint az egyik legritkább daru faj.

Testhossza elértheti a 150-158 centimétert is, szárnyfesztávolságuk a 2 és fél métert, valamit testsúlyuk a 10 kilogrammot.  Tollazatuk nagy része fehér, egyedül nyakukon és fejükön, illetve a szárny alsó részén fekete a tollazat. A szárny belső fekete evező tollai úgy meghosszabbodtak, hogy farok tollaikat is elfedik. gen jellegzetes a homlokukon látható élénkvörös „korona”, amely valójában egy kopasz bőrfelület (ezen jellegzetessége miatt az angol nyelvterületeken red-crowned crane-nek, vagyis ’vörös koronás darunak’ hívják). Lábuk fekete, csőrük olíva zöld.

Hirdetés

A mandzsu daru a költöző madarak közé tartozik; a nyarat és a tavaszt Szibériában, Észak- Kelet Kínában és főleg Mongóliában tölti, míg az őszi és a téli hónapokat Koreában és Kína keleti részében. Valamint ezek mellett Japán északi részén, Hokkaido szigetén is jelentős populáció él.

Folyók mellett és mocsaras területeken élnek és fészkelnek -, amely egyre nehezebb számukra, hisz’ az építkezések miatt ezeket a területeket lecsapolják és beépítik. A mocsarakban kutatnak táplálék után, elegánsan és megfontoltan lépkedve vadásznak békákra, nagyobb rovarokra és kisebb rágcsálókra, de ezek mellett magvakat, rügyeket is fogyasztanak.

Az öthetes mandzsu daru, más néven japán daru (Grus japonensis) a Nyíregyházi Állatparkban 2019. július 8-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Költési időszakuk áprilisra és májusra esik. Egy fészekalj általában 2 tojásból áll. Körülbelül 30 nap múltán kelnek ki a fiókák, de igen ritka, hogy mindkét fióka életben marad. Csupán egyikőjük, az erősebb marad életben és éri el a felnőtt kort. A darvak 4 vagy 5 éves korukra érik el az ivarérettséget.

A japán darvak monogámok, egy életre választanak párt maguknak, és közösen, nagy gonddal és odafigyeléssel, költik ki és nevelik fel fiókáikat. A mandzsu daru akár 30 évet is élhet.

A keleti kultúrákban nagy tiszteletnek örvendő madár még az origami művészetben is megjelenik: 1000 darab darumadár hajtogatása, a hajtogatás közben elképzelt kívánság beteljesülését jelenti.

Forrás: kadoubutsu

Hirdetés
Megosztás a Facebookon (0)

Nézd meg a cikkhez tartozó galériát is:

Lapozási lehetőség a képek alatt, illetve a képre történő egérkattintással és balra-jobbra húzással lehetséges.

Hirdetés
Hirdetés