Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Fiúk-lányok, vélemény?
Mesebeli kis magyar falu, amiről alig tudnak az emberek - Ilyet csak a filmekben látni!
Mindenegyben Blog - 2024. július 08. (hétfő), 15:29

Mesebeli kis magyar falu, amiről alig tudnak az emberek - Ilyet csak a filmekben látni!

Hirdetés
Hirdetés
2024 júl 08

Jósvafő: Természet és Történelem Harmóniája

Jósvafő természeti és építészeti harmóniája lenyűgözi a látogatókat. Nem véletlen, hogy a kevesebb mint 300 lakosú település 1999 óta műemlékvédelem alatt áll.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban található Jósvafő Magyarország egyik legkülönlegesebb helye. A föld alatt hatalmas barlangrendszer húzódik, köztük a híres Baradla-barlang. A felszínen a népi kultúrát ápoló település tornácos házai, a magányos harangtorony és a kazettás mennyezetű ódon templom varázsolják el az oda érkezőket.

Jósvafőn négy patak, a Jósva, a Kecső, a Kajta és a Tohonya is átfolyik, tovább gazdagítva a település varázslatos környezetét.

A község neve először Ilsuafey formában egy 1272-es oklevélben szerepel. Zsigmond király 1399. október 24-én kelt iratában már a település részletes leírását találjuk. Az oklevél egy működő hámor és egy torony nélküli kőtemplom leírását is tartalmazza. A templom körül a romos kőkerítés ma is áll, és két lőrés is látható rajta, ugyanis a templom erődként is szolgált veszély idején.

Jósvafő központja a templommal és a tájházzal

A település népi építészeti értékekben gazdag Ófalu házaink nagy részét felújították, az új építésűeket is a régi mintájára állították.

Hirdetés

Olyan részleteket is megőriztek, mint a jellegzetes vakolatdíszes oromzatok, vagy az ablakkeretek díszítése.

Az egykori Gömör-Tornai-karszton fekvő település és közvetlen környéke kihagyhatatlan a túrázók körében

A település környékén több nevezetes barlang is található. 1927-28-ban Kaffka Péter mérnök irányításával vízszintes tárót fúrtak a Baradla-barlang Óriások Termének folytatásában felfedezett barlangszakaszba. Kessler Hubert vezetésével a barlang bejárata előtt létrehozták a Tengerszem Szállót és a Tengerszem-tavat.

A Dr. Jakucs László vezetésével 1952-ben feltárt Béke-barlang gyógyhatású levegőjének hasznosítására 1964-ben mesterséges tárót hajtottak ki Jósvafő határában, a barlang végponti termébe, ahol a közelmúltig szervezett barlangi gyógyterápia működött.

Hirdetés

A településtől északi irányba nyíló Tohonya-patak völgyében található, az 1950-es években felfedezett és feltárt Kossuth- és Vass Imre-barlang.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés