Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Amiről sokan nem tudnak: ezt jelzi valójában az öregedési folt
Mindenegyben Blog - 2021. július 03. (szombat), 20:31

Amiről sokan nem tudnak: ezt jelzi valójában az öregedési folt (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2021 júl 03

Negyven-ötven éves kor körül gyakori, hogy a bőrön sárgás, barnás pigmentfoltok jelennek meg. Hogyan késleltethetjük megjelenésüket és mit tehetünk, ha már megjelentek a foltok?

Mitől alakulnak ki?

Az időskori- vagy öregségi foltok (lentigines seniles) a bőr jóindulatú pigmentzavarát jelentik, és elsősorban a bőr napsugárzásnak erősen kitett területein jelentkeznek. Az öregségi folt a hiperpigmentáció egy formája, ilyenkor a melanin – a bőrben található pigment – túltermelődik és sötét foltokat, valamint egyenetlen bőrtónust eredményez. Általában a kezeken, arcon és a dekoltázson láthatóak ezek az apró, lapos felületű, elsötétedett bőrfoltok.

Hirdetés
[ ]

A hatvanas korosztályban szinte mindenkinek vannak foltjai, aminek az az oka, hogy az évek során a bőr “UV-számlája” egyre telítődik. Mindezek miatt a pigmentfoltok megjelenése gyakran csökkenti az önbizalmat is, mivel megjelenésük egyértelműen az öregedéshez köthető.

Öregségi foltok kialakulásának megelőzése

A genetika itt is fontos befolyásoló tényező: ha a szülő vagy szülők öregségi foltokkal rendelkeztek, nagyobb esély van arra, hogy a következő generációk esetében is megjelenik a bőrprobléma. Ez abból a szempontból jó hír, hogy “előre tudunk készülni”. A barnás foltok megjelenését némileg késleltethetjük, ha már fiatal korban figyelmet fordítunk a megfelelő bőrápolásra.

Nem nehéz belátni, hogy ha a foltokat az UV-sugárzással való telítődés okozza, akkor a fényvédelem az első számú teendő. A kritikus területekre (dekoltázs, kézfej, arc) tanácsos naponta fényvédő, hidratáló krémet felvinni, napozásnál pedig magas faktorszámú naptejjel védeni a bőrt. A fényvédelem mellett jó szolgálatot tesznek a retinoidok, amelyek az A-vitamin származékai.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés