Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Drámai hír ! Fásy Ádám szívinfarktust kapott,azonnal mentővel kórházba vitték!
Mindenegyben Blog - 2022. július 10. (vasárnap), 18:13

Drámai hír ! Fásy Ádám szívinfarktust kapott,azonnal mentővel kórházba vitték! (2. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 júl 10
  • EKG-vizsgálat. Ez az elsőszámú vizsgálat, amelynek segítségével megállapítható, előre jelezhető vagy utólag is felismerhető a szívinfarktus. Az EKG a szív elektromos jeleit mérő eszköz, amely a testre helyezett elektródák segítségével működik. Mivel a sérült szív nem megfelelő elektromos jeleket bocsát ki, ezért EKG-vizsgálaton kiválóan látszik, ha kialakulóban van vagy már volt egy szívroham. Az EKG sürgősségi osztályon és azon kívül is a szívroham észlelésének alapvető eszköze.
  • Laborvizsgálat. Szívinfarktus után bizonyos fehérjetípusok lassan beszivárognak a vérbe. Ezeknek az enzimeknek a jelenléte a vérben bizonyítja a korábbi vagy az éppen zajló szívroham jelenlétét. Ez a vizsgálat a sürgősségi kezelésnek minden esetben a része.
  • Mellkasröntgen. A mellkasröntgen segít a kardiológusnak a szív méretének és a szív ereinek megvizsgálásában, valamint arra is fényt derít a vizsgálat, hogy van-e folyadék a tüdőben, amely tüdőfibrózis vagy tüdőembólia jele is lehet.
  • Szívultrahang. Az ultrahang által kibocsátott hullámok a szívről visszaverődve valós idejű képpé alakíthatók. Ezáltal a kardiológus szakorvos videón figyelheti meg a szívet, annak működését és egészségi állapotát. A szívultrahang segít annak felismerésében is, ha a szív károsodott vagy nem pumpálja megfelelően a vért.
  • Angiográfia. A vizsgálat során katéter segítségével folyékony kontrasztanyagot fecskendeznek a szív artériáiba. A katétert általában a lábból vagy az ágyékból eresztik fel a szívhez a nagyobb ereken keresztül. A befecskendezett kontrasztanyag röntgenvizsgálattal jól kirajzolja, ha az erekben érszűkület, érelmeszesedés vagy érelzáródás van.
  • Terheléses EKG. A szívroham kockázatának kivizsgálása érdekében, valamint a szívroham után néhány héttel, a kardiológus szakorvos javasolhatja terheléses EKG-vizsgálat elvégzését. A vizsgálat célja, hogy megállapítsa, hogy a szív és az érrendszer hogyan reagál a fizikai terhelésre. A vizsgálatot szobakerékpáron ülve kell elvégezni, miközben a testre EKG elektródákat helyeznek. Ha ez a vizsgálat nem végezhető el, injekcióval olyan anyagot adhatnak be, amellyel fizikai terhelés nélkül szimulálható a szív teljesítőképessége – ezt azonban csak olyankor használják, ha a páciens valóban nem terhelhető hagyományos módon.
  • Szív CT vagy MR. Ezek a képalkotó vizsgálatok ritkábbak a szívproblémák kivizsgálásakor, azonban néha van rájuk szükség. CT és MR segítségével megállapítható a szívkárosodás mértéke. Mind a CT-, mind az MR-vizsgálatokat egy gépben fekve kell elvégezni.

Szívroham orvosi kezelése

A szívroham orvosi kezelését alapvetően négyféleképpen végezhetik. Ezek lehetnek:

A szívinfarktus orvosi kezelésében nagyon fontos a minél gyorsabb sürgősségi osztályon nyújtott kezelés

  • Sürgősségi ellátás
  • Gyógyszerek
  • Műtéti kezelés
  • Kardiológiai rehabilitáció

Lássuk ezeket sorban!

Sürgősségi ellátás szívinfarktus kezelésére

Éppen zajló szívroham esetében minden perc számít a kezelésben: megfelelő vérellátás hiányában a szív sejtjei folyamatosan károsodnak vagy elhalnak. A megfelelő vérkeringés gyors visszaállítása kiemelkedően fontos a szívkárosodás csökkentésében.

Hirdetés
[ ]

A sürgősségi kezelésnek része a gyors és hatékony gyógyszeres kezelés, valamint szükség esetén az azonnali műtéti beavatkozások is.

Gyógyszerek szívinfarktus kezelésére

Az alábbi gyógyszerek segíthetnek a szívinfarktus megelőzésében, kezelésében és a kialakulás utáni lábadozás során is:

  • Aszpirin. Zajló szívroham során, amikor mentőt hívunk, utasítást adhat az orvos telefonon, hogy vegyünk be aszpirint. Adott esetben a mentőorvos is adhat aszpirint közvetlenül a kiérkezése után. Az aszpirin csökkenti a véralvadást, így segít a vérnek átfolyni egy beszűkült artérián, így növelve a túlélési esélyeket.
  • Rögoldók. A vérrögoldó gyógyszerek segítenek a már kialakult vérrögök feloldásában, amely segíthet a szívbe jutó vér mennyiségének növelésében. Szívroham esetén, minél korábban kapja meg valaki a gyógyszert, annál nagyobb a túlélés esélye, valamint annál kisebb mértékű a szívkárosodás.
  • Véralvadásgátlók. Sürgősségi kezelés esetén az orvos adhat ún. trombocita-aggregáció-gátló gyógyszereket, amelyek segítenek a vérrögképződés megállításában és a már kialakult vérrögök növekedésének megakadályozásában.
  • Vérhígítók. A hígabb vér kevésbé hajlamos vérrögképződésre és kevésbé ’ragadós’. A leggyakoribb ilyen gyógyszer a heparin, amelyet intravénásan vagy tabletta formájában is adhatnak.
  • Fájdalomcsillapítók. Szívroham jelentkezésekor olyan komoly fájdalmak jelentkezhetnek, amelyekre fájdalomcsillapítót adhatnak be, például morfiumot.
  • Nitroglicerin. Ezt a gyógyszert használják a mellkasi fájdalom és az angina kezelésében is. A gyógyszer segít a véráramlás növelésében azáltal, hogy kiszélesíti az ereket.
  • Béta-blokkolók. A béta-blokkolók segítenek a szívizmok ellazításában, a szívritmus lassításában és a vérnyomás csökkentésében, ezáltal csökkentik a szív munkáját. A béta-blokkolók segíthetnek csökkenteni a szívinfarktus esetén bekövetkező szívkárosodást is és segítenek a további szívrohamok megelőzésében.
  • ACE-gátlók. Ezeket a gyógyszereket is, a béta-blokkolókhoz hasonlóan, a vérnyomás és a szív terhelésének csökkentésére szokták adni. Ez a megelőzésben és az utókezelésben is rendkívül fontos.
  • Sztatinok. Ezek a gyógyszerek a vér koleszterinszintjének kontrollálásában segítenek, ezáltal csökkentve a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Szívinfarktus műtéti kezelése

A gyógyszerek mellett, amennyiben kialakult egy szívroham, azonnal vagy kevéssel a roham után, szükség lehet az alábbi műtéti kezelések egyikére:

  • Sztent beültetése. Ezt az eljárást perkután koronária-intervenciónak is nevezik, ami egy komoly kardiológiai műtét, amely során egy katéter segítségével ültetnek be egy fémhálót, amely segít a beszűkült ér kitágításában. Ha érelzáródást találnak a szívroham kivizsgálása során, olyankor van, hogy ezt a műtétet azonnal el kell végezni. A beültetett sztent hosszabb távon nyitva tartja az érintett eret, így csökkentve az újbóli kialakulás valószínűségét.
  • Bypassműtét. Bizonyos esetekben egy sürgősségi műtét során a sebész már a szívroham jelentkezésekor azonnal elvégzi a bypass műtétet, más esetben a szívroham megelőzése céljából is végezhetnek ilyen beavatkozást. Amennyiben nem feltétlenül szükséges az azonnali műtét, a szívroham után 3-7 nappal szokták elvégezni a műtétet. A bypass műtét során az elszorult ér megkerülése miatt egy újabb eret varrnak az elzáródott érhez, amelyen keresztül a vér megkerülheti az elzáródást vagy szűkületet.

Szívroham után - kardiológiai rehabilitáció

A szívroham utáni rehabilitációs kezelés (függetlenül attól, hogy végeztek-e szívműtétet vagy nem) a kórházból való távozás után feltétlenül szükséges. A teljes rehabilitáció néhány héttől akár több hónapig is terjedhet, attól függően, hogy milyen súlyos az állapot és milyen eredményt kívánnak elérni a kezeléssel.

A szívinfarktus utáni kardiológiai rehabilitáció elemei a következők:

  • gyógyszeres kezelés. Ezt járóbeteg szakrendelésen kardiológus szakorvos végzi.
  • életmódváltás. A szív egészségének visszaállítása érdekében az egészséges életmód szabályait be kell tartani.
  • pszichológiai felépülés. Egy szívinfarktus akár olyan tartós károsodásokat is okozhat, amelyekkel nehéz együtt élni. A szívroham miatt neurológiai, kardiológiai vagy mozgásszervi problémák is felléphetnek, amelyekkel nehéz lehet megbirkózni. Ebben szakértő pszichológus segítséget kérhetjük.
  • mozgásszervi rehabilitáció. A szívkárosodás és a kórházi kezelés következtében a test fizikai teljesítőképessége jelentősen lecsökkenhet. Ennek visszaállítása érdekében mozgásszervi rehabilitációra van szükség, amely szükség esetén újra megtanít mozgásmintákat, amelyek a szívroham miatt károsodtak. Emellett a gyógytorna az állóképességet is fejleszti.

Szívroham után rendkívül fontos a kardiológiai rehabilitációs programban való részvétel. Azok, akik ilyen programban vesznek részt, általában tovább élnek, kisebb valószínűséggel jelentkezik náluk új szívroham és szövődmények is ritkábban alakulnak ki.

Szívroham otthoni kezelése

Hirdetés

A szívrohamot nem lehet és szigorúan tilos otthon kezelni! Az infarktus jelentkezésekor azonnal ki kell hívni a mentőket, akik a megfelelő sürgősségi kezelést tudják nyújtani!

Otthonunkban a szívroham megelőzésére és utókezelésére (kardiológus szakorvos tanácsára) az alábbi módszereket használhatjuk:

A szívinfarktust nem lehet otthon kezelni, azonban a megelőzésben és az utókezelésben otthon is sokat tehetünk

  • Dohányfüst kerülése. Amennyiben dohányzik, szokjon le, ha nem dohányzik, akkor kerülje a passzív dohányzást. Ez az egyik legfontosabb, amit megtehet a szív egészségének fenntartásában.
  • Betegségek kezelése. Amennyiben magas vérnyomása vagy magas koleszterinszintje van, fontos, hogy ezt kezeltesse kardiológus szakorvossal. Ennek része lehet bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése, valamint étrendbeli változtatások is. Egyeztessen kardiológusával, hogy milyen gyakran szükséges kontrollvizsgálat, mivel ez egyéni állapottól függően változhat.
  • Kivizsgálás. A megelőzésben és az utókezelésben is fontos a rendszeres kardiológiai kivizsgálás. A legnagyobb kockázati tényezők – a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség – folyamatos monitorozása és kezelése nagyon fontos az infarktus elleni harcban. Mivel a kockázati betegségek enyhe formában nem mindig okoznak komoly tüneteket, ezért fontos, hogy rendszeres kardiológiai szakvizsgálat alkalmával kivizsgáltassuk a kockázatokat.
  • Testmozgás. A rendszeres testmozgás javítja a szívizmok működését az infarktus után és előtte is. Csupán napi 30 perc sétálás is jelentősen javíthat a szív egészségi állapotán.
  • Fogyás. A túlsúly rendkívüli módon képes megterhelni a szívet és hozzájárulhat a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásához. Ennek érdekében a szívroham megelőzésében nagyon fontos lehet a fogyás.
  • Étrend. A telített zsírok és a magas koleszterintartalmú étrend gyorsítja az artériák beszűkülését, a túl sok só fogyasztása pedig növeli a vérnyomást. Az egészséges és szívbarát étrend sovány fehérjeforrásokat (halat, babot) és sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmaz.
  • Cukorbetegség kezelése. A rendszeres testmozgás, az egészséges étrend és a megfelelő testsúly elérése sokat segíthet az ideális vércukorszint elérésben. Fontos, hogy cukorbetegség esetén ne hanyagoljuk el a belgyógyászati kezeléseket sem.
  • Stresszkezelés. Igyekezzen a mindennapi stressz mérséklésében. A túl sok munka és a magánéleti stressz megterhelheti a szívet, amely a megfelelő kockázati tényezők jelenléte esetén hozzájárulhat a szívinfarktus kialakulásához.
  • Alkohol csökkentése. A naponta ajánlott maximum alkoholbevitel egy pohár alkohol 65 év felett és maximum 2 pohár alkohol 65 éves kor alatt.

Szívinfarktus megelőző és utókezelése időpontfoglalás

Szívinfarktus megelőző- vagy utókezelésére válassza a 'Kardiológiai szakvizsgálat + szívultrahang' szolgáltatást.

Időpontfoglalás szívinfarktus megelőző- és utókezelésére 5 kattintással

Szívinfarktus megelőző- vagy utókezelésére válassza a 'Kardiológiai szakvizsgálat + szívultrahang' szolgáltatást.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés