Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Élettársak figyelem! Nagyon durván rosszul járhatsz ha nem házasodtatok össze! Ezt a törvényt nagyon kevesen ismerik!
Mindenegyben Blog - 2022. május 27. (péntek), 21:36

Élettársak figyelem! Nagyon durván rosszul járhatsz ha nem házasodtatok össze! Ezt a törvényt nagyon kevesen ismerik! (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 máj 27

ÉLettársak figyelem! Nagyon durván pofára eshettek ha nem házasodtatok össze! Ezt a törvényt nagyon kevesen ismerik!

Örökölhet az élettárs is a párja halála után? Jár az özvegyi nyugdíj akkor is, ha nem volt esküvő? Számtalan tévhit él a köztudatban a házastársi és az élettársi viszonnyal kapcsolatban, éppen ezért sokan csak egy szakításkor, vagyonmegosztáskor vagy párjuk halála után szembesülnek az őket megillető jogokkal.

Hirdetés
[ ]

A felek egymás közötti viszonya mindenképpen csorbát szenved az élettársi kapcsolatban a házasságban élőkéhez képest – mondta a hirado.hu-nak Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Mivel egyre többen élnek élettársi kapcsolatban, a jogrendszernek is követni kellett ezt a társadalmi változást. Jogszabályban definiálták, hogy az számít élettársi viszonynak, ha a felek legalább egy éve együtt élnek és gyermek is született a kapcsolatukból.

Szükséges a papír?
Hirdetés

„Nem a papír számít” – emlékeztetett a közjegyző arra, hogy ezt milyen gyakran lehet hallani, és tulajdonképpen több szempontból igaz is, de jogi értelemben semmiképpen, mert akik nem házasodnak össze, de rendezett vagyoni viszonyokat szeretnének, nekik több szerződést is kellene kötni. Egyrészt szükséges egy vagyonjogi szerződés, ami biztosítja, hogy szakítás esetén pereskedés nélkül tudjanak megosztozni a felek, másrészt pedig fontos dokumentum a végrendelet, mert csak ezzel lehet vagyonhoz juttatni az élettársat. Érdemes azt is rendezni a jogász szerint, ha valamelyik félnek az előző kapcsolatából már vannak gyermekei, tehát nem közös az örökösi kör, akkor ne kelljen az élettársnak vitatkozni, pereskedni a gyerekekkel.

Ezekkel a dokumentumokkal részben lehet pótolni azokat az előnyöket, amik a házassággal járnak együtt.

Jövedelemarányosan kell osztozkodni az élettársaknak

Mind a házasság, mind az élettársi viszony egy érzelmi-gazdasági kapcsolat, de az előbbinél az állam egy vagyonjogi vélelmet biztosít a férjnek és a feleségnek. Az élettársi kapcsolatban is közös szerzés van, de jövedelemfüggő, tehát ha például az egyik fél tízszer annyit keres, mint a másik, akkor a vagyontárgyak elosztásánál is hasonlóképpen kell osztozniuk egy szakítás esetén – magyarázta a közjegyző.

A házasoknál felezni kell a vagyont, kivéve, ha erről másként egyeznek meg egy szerződésben. Amennyiben nincsen vagyonjogi szerződés, akkor fele-fele alapon kell osztozniuk váláskor.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés