Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
ELFOGADTÁK! Hatalmasat szigorítottak a szülőtartáson! Akár a fizetésed felét is elperelhetik kórházak, idősotthonok, elfekvők stb! A szülő beleegyezése sem kell hozzá! Itt vannak a legfrissebb szabályok!
Mindenegyben Blog - 2022. április 13. (szerda), 11:49

ELFOGADTÁK! Hatalmasat szigorítottak a szülőtartáson! Akár a fizetésed felét is elperelhetik kórházak, idősotthonok, elfekvők stb! A szülő beleegyezése sem kell hozzá! Itt vannak a legfrissebb szabályok!

Hirdetés
Hirdetés
2022 ápr 13

ELFOGADTÁK! Így szabályozza a törvény a KÖTELEZŐ SZÜLŐTARTÁST JANUÁRTÓL >>> 10 tény, amit mindenképpen érdemes tudni a kötelező szülőtartásról fiataloknak és időseknek is! Ezt mondja ki a jogszabály :

A tartás mértékét illetően, a szülő indokolt szükségleteit kell összevetni a tartásra köteles gyermek anyagi lehetőségeivel. Több tartásra köteles gyermek pedig anyagi viszonyai szerint köteles hozzájárulni a rászoruló szülő költségeihez – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Dr. Sári Judit kifejtette: a konkrét ügyben Áron feleségével és három gyermekével él egy vidéki családi házban. Édesanyja sajnos évekkel korábban megözvegyült, s egészségi állapota is súlyosan romlani kezdett. Saját magát eltartani nem volt képes, így Áron úgy döntött házastársával és testvérével, hogy otthoni ápolót fogadnak hozzá. Édesanyja nyugdíja azonban korántsem fedezi a költségeket.

Ki köteles az eltartására?

Hirdetés
[ ]

E kérdéskört a Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) szabályozza. Kimondja, hogy az jogosult tartásra a rokonaival szemben, aki önmagát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa, élettársa nincs. Két fontos eleme van e rendelkezésnek.

Egyrészt, az önhiba hiányának fenn kell állnia. Hiszen például az a szülő, aki még a nyugdíjkorhatár előtt áll, munkáját elvesztette, ám füle botját sem mozdítja egy új állás megszerzése érdekében, nem várhatja el gyermekétől, hogy eltartsa és saját léha viselkedése miatt gyermeke helytállni kényszerüljön.

Másrészt, a rokontartás, azon belül is a szülőtartás tekintetében felmerül egy sorrend. A gyermek akkor kötelezhető tartásra, ha a szülőnek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa, élettársa nincs.

Mindezeken felül vizsgálandó az érdemtelenség is. Az a szülő, aki a gyermekével (tartásra kötelezettel), vagy a gyermekével egy háztartásban élővel szemben súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, (például tettleges vagy szóbeli bántalmazás) nem jogosult tartásra.

Úgyszintén az sem, aki olyan – például tékozló – életmódot folytat, melyre tekintettel eltartása nem várható el.

Hirdetés

A tartási képesség megítélése

További szempont a tartási képesség. Hiszen nem köteles eltartani szülőjét az a gyermek, aki ezáltal a saját szükséges tartását, vagy például gyermekei, házastársa tartását veszélyezteti.

A tartás mértékét illetően, a szülő indokolt szükségleteit kell összevetni a tartásra köteles gyermek anyagi lehetőségeivel. Több tartásra köteles gyermek pedig anyagi viszonyai szerint köteles hozzájárulni a rászoruló szülő költségeihez.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A fenti esetben tehát Áron és testvére kötelesek az édesanyjuk szükségleteinek költségét kiegészíteni a nyugdíjon felül, hacsak a tartással saját vagy gyermekük, házastársuk tartását nem veszélyeztetik.

Mint minden más jogvitában, megegyezés hiányában a bíróság dönt e kérdésben, valamennyi körülmény alapos mérlegelése mellett – utalt rá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés