Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
ELMÚLOTT 45 ÉVES? Fontos figyelmeztetés – Kötelező feladatra hívják fel a figyelmet! Ön vagy a házastársa, élettársa biztosan érintett, ha ebben a korosztályban van!
Mindenegyben Blog - 2020. január 18. (szombat), 11:17

ELMÚLOTT 45 ÉVES? Fontos figyelmeztetés – Kötelező feladatra hívják fel a figyelmet! Ön vagy a házastársa, élettársa biztosan érintett, ha ebben a korosztályban van!

Hirdetés
Hirdetés
2020 jan 18

45-75 ÉVESEKNEK JÖTT Fontos figyelmeztetés – Kötelező feladatra hívják fel a figyelmet! Ön vagy a házastársa, élettársa biztosan érintett, ha ebben a korosztályban van!

FIGYELEM HA ELMÚLOTT 45 ÉVES DE NINCS MÉG 75 AKKOR TÁJÉKOZÓDJON! VAGY ÖNT VAGY A HÁZASTÁRSÁT, PÁRJÁT EGÉSZEN BIZTOSAN ÉRINTI! FONTOS! ITT TÁJÉKOZÓDHAT >>>

45 -75 KÖZÖTTI FÉRFIAK FIGYELEM! HA ELMÚLT 50, AKKOR EZT KÖTELEZŐ MEGTENNIE!

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy rendkívül hasznos, ha minden 50 év fölötti férfi évente egyszer elmegy PSA-mintavételre, és részt vesz a szűrésen!

A prosztatarák a prosztata (dülmirigy) rosszindulatú daganatos megbetegedése.A férfiak halálozási statisztikájában kiemelt helyet foglal el, az 50 év feletti életkorban a gyakorisága növekszik, elérheti a 10 százalékot, megközelítőleg a 75. életévre kulminál. Ebben nyilván szerepe van a megelőzés, illetve a korai diagnosztika hiányosságainak, ami egyrészt a férfiak többségének abból a nem szerencsés tulajdonságából fakad, hogy idegenkednek a szűrővizsgálat – kissé kellemetlen – részétől, ui. a prosztata anatómiai elhelyezkedése miatt elég nehezen hozzáférhető más vizsgálati eljárásokhoz, mint a legegyszerűbb és legbiztosabb végbélen keresztüli kitapintás, emellett a klinikai tünetek is elég későn jelentkeznek.

Panaszok és tünetek

Hirdetés
[ ]

A panaszok sokszor csak bizonytalan, nehezen meghatározható jellegűek és a dülmirigy jóindulatú megnagyobbodása (hipertrófiája) tüneteitől nem megkülönböztethetőek: gyakori vizelési inger, a vizeletsugár vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés. Nagyobb daganatok esetén jellegzetesebbek, feltűnőbbek a tünetek. Ezek elsősorban a nehezített vizelésben nyilvánulhatnak meg. Éjszakai gyakori vizeletürítés alakul ki, a vizelet nehezen indul, lassabban és gyengébb sugárban ürül, a vizelés végén csepegés tapasztalható. A betegnek általában olyan érzése van, mintha nem tudná hólyagját teljesen kiüríteni, ami valóban így is van. A hólyagban vizeletpangás lép fel, amely felülfertőződéshez, a panaszok erősödéséhez, fájdalmas, égő, véres vizeletürítéshez vezethet. A fertőzés gyakran lázzal jár, nagyon súlyos esetben akár vesegyulladás, veseelégtelenség is kialakulhat. Néha szexuális zavarok, vagy pedig a sperma minőségének változása, esetleg véres színezete miatt fordul a páciens orvoshoz. Amennyiben a daganat a prosztatát körülvevő szervekre is ráterjedt, állandó, tompa gáttáji és ágyéki fájdalom léphet fel.

 

Vizsgálat – szűrés

A vizsgálati leletek közül a legegyszerűbb, tapintásos vizsgálatkor porc-kemény prosztataállomány, vagy abban porc-kemény göbök tapinthatók. A biztos diagnózis érdekében gyanú esetén valamennyi rendelkezésre álló diagnosztikus lehetőséget, így a radiológiai, ultrahangos, laboratóriumi, szövetminta-vételi (biopszia) stb. eljárásokat igénybe kell venni.

A leghatásosabb eljárás a prosztata végbélen keresztüli tapintása (lásd a mellékelt ábrát is) ez az oka a szűrővizsgálattól való idegenkedésnek is). Holott kis felkészültséggel és némi odafigyeléssel és tapintattal ez az alapellátás minden szintjén nagyobb kellemetlenség okozása nélkül is elvégezhető. (Különösen problémás ez az orvosnőknek, mert a magyar férfiak alapból prűdebbek, mint a nők. Nagyon jól mutatja ezt az, hogy méhnyakrák szűrésekkel annak rossz kimenetelét milyen mértékben sikerült visszaszorítani, míg ez elég kevéssé haladt előre a prosztatarák esetében.) A szűrővizsgálat persze nem jelent teljes megelőzést, de felderíthet sok egyéb prosztata rendellenességet és rákot megelőző állapotot. Legfontosabb, hogy ilyen módon a betegség már olyan korai stádiumban diagnosztizálható, amikor még komoly esély van arra, hogy megfelelő gyógymódot alkalmazva teljes gyógyulás érhető el. A prosztatarák vérvizsgálattal is kimutatható, mivel abban egy Prosztata Specifikus Antigén (PSA)[11] jelenhet meg. A probléma ezzel éppen az, hogy megjelenése nem biztos, mintegy 20-25 százalékban a biztos esetekben is negatív az eredmény, igy nem lehet pusztán erre a módszerre támaszkodni.

Hirdetés

Forrás : wikipedia.org

A 45-50 éves életkor komoly fordulatokat hoz a nők életében. Ekkortájt köszönt be ugyanis a klimax, azaz veszi kezdetét a változókor. Mivel a hormonális rendszer átalakulása az egész szervezetre hatással van, érdemes fokozottan figyelni az egészségünkre!

A klimax természetes folyamat, mégse vegyük félvállról!

A klimax, avagy változókor a legtöbb nőnél a negyvenes életévei vége felé kezdődik el, majd a következő pár évben fokozatosan megszűnik a szervezet nőihormon-termelése. Eleinte csak rendszertelenné válik a menzesz, amely idővel végleg elmarad, és ezzel lezárul a nő életének fogamzóképes időszaka. Természetes folyamat ez, amelyet anyáink, nagyanyáink szintén átéltek, annak minden nyűgével együtt. Sok nő emiatt azt gondolja, hogy egyszerűen csak ki kell várnia a klimax végét, hiszen a menopauza után úgyis megszűnnek a kellemetlen panaszok, amelyek a hormonális változás gyakori velejárói, mint például a hőhullámok, a fokozott verejtékezés vagy a hangulatingadozás. Holott ezek a nehézségek akár gyógynövények segítségével is csillapíthatók: a Cimicifuga avagy poloskavész a klimax testi tüneteit (pl. hőhullámok, izzadás) enyhíti, a lelki gondokra pedig hatásos lehet egyebek mellett az orbáncfű. 

 Hirdetés Forrás: egeszsegkalauz.hu

És akinek fontos az egészsége, nem feledkezik el az ilyenkor szinte kötelező szűrővizsgálatokról sem. Lássuk a legfontosabbakat! 

Méhrákszűrés

Elvileg minden évben szükséges elvégeztetni a nőgyógyászati rákszűrést, és ha eddig netán ritkábban került volna sor erre a vizsgálatra, a klimax idején semmiképpen ne hagyjuk ki a rendszeres kontrollt! A méhszájról vett minimális szövetminta segítségével időben felismerhető a rákos sejtek jelenléte, és a kóros folyamat korai stádiumban még könnyebben visszafordítható. A vizsgálat során egyúttal HPV-szűrést is elvégeztethetünk.

Hasi/hüvelyi ultrahang

A jól felszerelt nőgyógyászati rendelőkben ma már gyakran van mód ultrahangos vizsgálatra is. A nőgyógyászati jellegű UH-vizsgálat megmutatja méh, a méhnyálkahártya, illetve a petefészkek aktuális állapotát. Ezáltal ismerhető fel például a mióma, amely a klimaxra jellemző hormonális változás során sokaknál kialakuló úgynevezett ösztrogéndominancia miatt jelenhet meg. A mióma a méh jóindulatú daganata, azonban elhelyezkedésétől függően okozhat vérzészavarokat, illetve vizeletürítéssel kapcsolatos panaszokat, ezért ilyen esetekben szükség lehet a probléma valamilyen módszerrel történő kezelésére.

Mammográfia

Negyven éves kor fölött általában kétévente javasolt részt venni mammográfiás mellrákszűrésen. A pár perces, fájdalommentes vizsgálat a mell szöveteinek olyan mélyebb rétegeiben is felfedi az esetleges elváltozásokat, amelyeket a hagyományos, tapintásos vizsgálattal nem lehet megtalálni. A kóros folyamatok mielőbbi felismerése életmentő lehet, hiszen az időben megkezdett kezeléssel a komolyabb betegség kialakulása legtöbbször megakadályozható. Mammográfiai beutalót a háziorvos adhat, a vizsgálatra pedig érdemes olyan időpontot kérni, amely az aktuális havi menzesz elmúlta utáni hétre esik.

Vércukorszint, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy-funkciók

A változókor gyakran jár együtt a testsúly változásával is, azonban a hízás hátterében állhatnak a klimaxon túlmutató, egyéb elváltozások is. Ha észleljük, hogy szinte szaladnak fel ránk a plusz kilók, érdemes egy részletes vérvizsgálattal kizárni például a diabéteszt, illetve a cukorbetegség „előszobájának” számító inzulinrezisztenciát, továbbá a pajzsmirigy-működés zavarait, hiszen ezek mind-mind okozhatják a szokatlan súlygyarapodást.

Csontsűrűség-vizsgálat

A változókorral megszűnik a női szervezetben az ösztrogén hormon termelődése, márpedig az ösztrogén hiánya többek között a csontritkulásra is hajlamosíthat. Aki ezzel a problémával küzd, annak nemcsak a csontjai válnak törékenyebbé, illetve forrnak össze nehezebben egy-egy törés után, hanem a mindennapokban is komoly fájdalmai lehetnek. A csontritkulás folyamatát ezért érdemes megelőzni, jó szolgálatot tehetnek erre a célra például a súlyzós edzések. Csontsűrűség-vizsgálat alapján pedig el lehet dönteni, hogy van-e szükség egyéb kezelésre, esetleg gyógyszeres terápiára. 

Szívünk egészsége

Változókor idején a nők szív- és érrendszeri megbetegedések iránti kockázata és az ilyen típusú betegségek gyakorisága is fokozódik, mivel a korábban „védőfunkciót” is betöltő ösztrogén hormon szintje jelentősen csökken. Szívünk egészségére fordítsunk tehát fokozott figyelmet: a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése mind-mind segíthetnek a kockázatok csökkentésében. Érdemes emellett bizonyos időközönként ellenőriztetni a vérnyomást is, valamint a vér koleszterin- és trigliceridszintjét. Ezeket az egyszerű vizsgálatokat egy rutin háziorvosi vizsgálat során letudhatjuk. Konkrét panaszok vagy nagyobb eltérésék kivizsgálása azonban már a kardiológus feladata. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés