x

Koronavírus - Legfrissebb

Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
FÁJDALOMDÍJ JÖN a bankszámlákra az ÁLLAMTÓL több százezer magyarnak! Könnyen lehet, hogy ÖN is besöpörheti az egyösszegű 350 ezer forintos FÁJDALOMDÍJAT! ITT a lista – ők azok, akik már január 27 - én jelezhetik, hogy jogosultak a pénzre :
Mindenegyben Blog - 2022. január 14. (péntek), 19:56

FÁJDALOMDÍJ JÖN a bankszámlákra az ÁLLAMTÓL több százezer magyarnak! Könnyen lehet, hogy ÖN is besöpörheti az egyösszegű 350 ezer forintos FÁJDALOMDÍJAT! ITT a lista – ők azok, akik már január 27 - én jelezhetik, hogy jogosultak a pénzre : (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 jan 14

2021. december 15-én jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, amely szerint idén 200 ezer forint lesz a a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összege, a garantált bérminimum összege pedig 260 ezer forintra emelkedett. A megállapodással közvetlenül azok a munkavállalók járnak jól, akik minimálbért vagy garantált bérminimumot kapnak, közvetett hatás lehet pedig, hogy a többet keresők bére is emelkedhet. Azonban közvetett hatás, hogy számos juttatás, amely kiszámításának a minimálbér az alapja, emelkedik 2022-ben. Ilyen például az az adóalapkedvezmény, amely egyes betegségekkel élők számára jár.

Sokan kapnak olyan juttatásokat, amelynek összege a minimálbérhez igazodik: ilyen a gyermekgondozási díj és a nagyszülői gyed maximális összege, mely 280 ezer forintra nőtt. A táppénz napi összege legfeljebb a minimálbér kétszeresének 30-ad része lehet, ez 13 333 forintra nőtt a minimálbér-emeléssel. Az álláskeresési járadék maximális összege is nőtt idén a minimálbérrel, mivel az nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél. Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor járadék számításának alapja a fentiek szerint [1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról 26. § (1) és (3)-(4) szerint] számított összeg 60 százaléka.

A minimálbér emeléssel nő az adóalapkedvezmény mértéke is, melyre a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekkel élők jogosultak. Ez 2022-ben havi szinten 10 ezer forint - a minimálbér 5 százaléka - lesz, vagyis éves szinten 120 ezer forint. Bár sokan lennének jogosultak betegségeik alapján a kedvezményre, még mindig kevesen hallottak a 335/2009-es kormányrendeletről. Ez a rendelet sorolja fel azokat a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket, melyekkel ha valaki együtt él, akkor a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem feltetlenül kell viszont a legsúlyosabb problémákra gondolni: a kedvezmény például a laktózintolerancia, a cukorbetegség egyes esetei, vagy a cöliákia esetén is jár, így mindent egybevetve

akár az ország lakosságának 35 százaléka is érintett lehet. A kedvezményt azonban sokan nem használják ki, mivel nem is tudják, hogy jogosultak rá.

A törvény 29/E. §-a szerint "a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját személyi kedvezménnyel csökkenti. A kedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető." Súlyosan fogyatékos magánszemélynek azt kell tekinteni, aki az ebben a kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A kedvezmény összegének kiszámítása éppen tavaly változott meg: addig az adókedvezmény a törvény szerint havonta a minimálbér 5%-a volt, 2021-től viszont az adóalapkedvezmény a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve. Az összeg valójában változatlan: hiszen 200 ezer forintnak az 5%-a ugyanúgy 10 ezer forint, mint az egyharmadának (66 666,67 forint) a 15%-a. Mindez azt jelenti, hogy ebben az évben akár 120 ezer forint is megspórolható. Ráadásul, ha valaki sosem igényelte még, viszont a betegség ténye már hosszabb ideje fennáll, akkor az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ugyanis 

az adókedvezményre feljogosító betegségekben szenvedők a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesíthetik.

Vagyis akár 600 ezer forint is visszajárhat. A visszamenőleges érvényesítést a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével tehetik meg a betegek. (Az elévülési idővel kapcsolatban a törvény így szól: az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni.)

Kinek jár?

Az adókedvezmény nem segély, hanem egy engedmény, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján. Azok lehetnek jogosultak, hogy kevesebb adót fizessenek a többi adózónál, akik olyan betegségekben szenvednek, melyeket a törvény súlyos fogyatékosságként határoz meg. A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet összesen 18 olyan betegségcsoportot (ez hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adóalapkedvezmény, melyeket a leleteik és a betegségek BNO kódja alapján a betegek is azonosíthatnak.

Betegségcsoport megnevezése

Betegség BNO kódja

Betegség megnevezése

1. Hallási fogyatékos

Vezetéses típusú és idegi eredetű hallásvesztés

Kétoldali vezetéses hallásvesztés

Vezetéses hallásvesztés, k.m.n.

Kétoldali idegi hallásvesztés

Idegi hallásvesztés k.m.n.

Kétoldali, kevert típusú hallásvesztés

Kevert típusú hallásvesztés, k.m.n.

Egyéb hallásvesztés

Ototoxikus hallásvesztés

Időskori nagyothallás

Hirdetés
[ ]

Idiopathiás, hirtelen bekövetkezett hallásvesztés

Süketnémaság, m.n.o.

Egyéb hallásvesztés

Hallásvesztés k.m.n.

2. Mentális és

Közepes mentális retardáció

viselkedészavarok

Közepes mentális retardáció enyhe viselkedésromlással

Közepes mentális retardáció markáns viselkedésromlással

Közepes mentális retardáció egyéb viselkedésromlással

Közepes mentális retardáció viselkedésromlás nélkül

Súlyos mentális retardáció

Súlyos mentális retardáció enyhe viselkedésromlással

Súlyos mentális retardáció markáns viselkedésromlással

Súlyos mentális retardáció egyéb viselkedésromlással

Súlyos mentális retardáció viselkedésromlás nélkül

Igen súlyos mentális retardáció

Igen súlyos mentális retardáció enyhe viselkedésromlással

Igen súlyos mentális retardáció markáns viselkedésromlással

Igen súlyos mentális retardáció egyéb viselkedésromlással

Igen súlyos mentális retardáció viselkedésromlás nélkül

3. Látási fogyatékos

A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon (0)
Hirdetés
Hirdetés