x

Koronavírus - Legfrissebb

Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Fantasztikus hírek! Végre!Ekkortól nem kötelező a maszkhasználat! Már csak eddig kell kibírni!
Mindenegyben Blog - 2021. május 15. (szombat)

Fantasztikus hírek! Végre!Ekkortól nem kötelező a maszkhasználat! Már csak eddig kell kibírni!

Hirdetés
Hirdetés
2021 máj 15

Nagyon jó hír jött a maszkviselésről. Rusvai szerint már csak ennyit kell várni, és eldobhatjuk a maszkokat

Nagyon jó hír jött a maszkviselésről. Rusvai szerint már csak ennyit kell várni, és eldobhatjuk a maszkokat

A virológus indokoltnak tartja, hogy az oltottaknak már ne legyen kötelező a maszkviselés.

Hirdetés
[ ]

Magyarországon 46 százalékos az átoltottság, csakúgy, mint az Egyesült Államokban, ahol most vezették be, hogy a teljesen beoltottaknak már nem kell maszkot viselniük.

Rusvai Miklós szerint az oltottak vírusközvetítő szerepét a közvélemény eltúlozza. A virológus az ATV Híradójának arról beszélt: az oltottak vírusközvetítő szerepe matematikailag lehetséges ugyan, de járványtanilag elhanyagolható, így indokoltnak tartja, hogy számukra már ne legyen kötelező a maszkviselés.

„Úgy gondolom, hogy a maszkhasználat általánosságban is elhagyható lesz júniustól, tehát a közterületen történő maszkviselés legkésőbb az iskolaév végeztével szükségtelenné válik” – fogalmazott a szakértő.

Aktuális védelmi intézkedések

A fokozatos újraindítás részeként május 1-től az intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz kötött:

 • Minden nap éjféltől reggel 5-ig kijárási tilalom van érvényben. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. Az alábbi linken letölthető az igazolás mintája, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta. A munkáltatói igazolást rendőrségi igazoltatás esetén fel kell mutatni, egyéni vállalkozók saját maguknak is kiállíthatják az igazolást. Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.
 • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. 
 • A vendéglátó üzletek 11 óráig tarthatnak nyitva, azok belső tere a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílik, ahová a szülők a felügyeletük alatt álló gyermekeiket magukkal vihetik. A vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés.
 • A szállodákban ismét lehetséges a pihenés a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik részére.
 • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítmények a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúaknak újra látogathatóak. Ezek közé tartoznak például állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak.
 • Az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket, sportlétesítményeket a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a versenyengedéllyel rendelkező sportolók látogathatják.
 • A sportrendezvényeken és este 11 óráig a kulturális eseményeken részt vehetnek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorú nézők.
 • A megnyíló helyszíneken a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak maszk viselésére nem kötelesek.
 • A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. 
 • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata.
 • Április 19-én újraindulhattak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, a felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhettek vissza a tantermi oktatáshoz. Az iskolai és óvodai csoportok ismét igénybe vehetik a közös használatú sportlétesítményeket, így például az uszodákat, jégpályákat. Az egyetemeken a rektorok dönthetnek a félév befejezésének módjáról, digitális, hibrid vagy hagyományos formában folytatják a félévet
 • Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt. Ezek feloldására az újraindítás egy újabb fokozatában kerülhet sor.
 • A határellenőrzés továbbra is fennmarad, amelynek célja változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése. Ugyanakkor a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár és a felügyelete alatt lévő kiskorú karantén-kötelezettség nélkül térhetnek vissza az országba.
 • A magyar állampolgárok védettségi igazolvány birtokában szabadon utazhatnak azon országokba, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodás kötött. Az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló ország közi tárgyalások folyamatosak, a megállapodásokról és az utazási feltételekről a Konzuli Szolgálat honlapján (www.konzuliszolgalat.kormany.hu) olvashat.
 • A tranzit- és teherforgalom továbbra is biztosított. A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.    
 • Egyéni felelősség - Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 
 • November 3-tól újra életbe lépett az ingyenes közterületi parkolás az egész országban. November 23-tól pedig a parkolóházak éjszakai használata is ingyenes.
 • Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságoknak sűríteni szükséges a járatokat munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. 
 • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy az utazási kedvezményt igénybe vevő személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el. 
 • Minden koronavírus-gyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. A növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelő állomások (szűrőbuszok) is szolgálatba álltak, ezeket azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa korábban vizsgálatot rendelt el. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. 
 • Április 29-től megszűnt a látogatási és intézményelhagyási tilalom az idősotthonokban. Az idősotthonba  csak védettségi igazolvánnyal lehet menni látogatni, gyermekeknek ez nem szükséges. Az az idős gondozott, aki eddig nem kérte az oltást 72 órás távollét után csak negatív gyorsteszttel térhet vissza az idősotthonba.
 • Május 3-tól újraindult az egynapos sebészeti ellátás. A beavatkozások előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, rugalmas tervezéssel és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával. Május 13-ától pedig az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások is újraindulnak.
 • A koronavírusos betegek folyamatos kórházi  ellátásának biztosítása érdekében november 10-től szinte minden kórházat bevontak a koronavírusos betegek ellátásába, növelték a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak számát. Továbbá teljes körű látogatási tilalom van érvényben a kórházakban, illetve az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.
 • A kormány célja, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is megvédje. Az elmúlt hónapokban több, a magyar családokat, a magyar vállalkozásokat és a gazdaság talpra állását segítő intézkedés született.  A gazdaságvédelmi akcióterv után, 2021 januárjában elindult a gazdaság-újraindítási akcióterv is, melynek része a lakásépítési áfa 5 %-ra csökkentése, az otthonfelújítási támogatás, a bajbajutott vállalkozások bértámogatása, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 év alattiak szja-mentessége, a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön biztosítása - 10 millió forintig - a legkisebb vállalkozásoknak.
 • A kormány kiterjesztette a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kellett zárniuk. 

 

Hirdetés
Megosztás a Facebookon (0)
Hirdetés
Hirdetés