Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Jövő nyáron minden megváltozik Magyarországon, amit a fizetésekről tudunk
Mindenegyben Blog - 2018. szeptember 09. (vasárnap), 17:14

Jövő nyáron minden megváltozik Magyarországon, amit a fizetésekről tudunk (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2018 szept 09

Óriási forradalmat hozhat a hazai fizetési szokásokban az azonnali fizetési rendszer 2019. júliusi indulása – még ha a szakértő szerint a rendkívül ambiciózus tervek ellenére erősen kétséges is, hogy minden tervezett szolgáltatás valóban élesíthető lesz a közelgő határidőre. A lakossági fizetéseknél a bankkártya és a készpénz komoly konkurenciát kap, de a vállalatok is nagyon várhatják a jövő nyarat.

Czímer József, a Capsys vezérigazgatói tanácsadója, a Privátbankár.hu állandó szakértője az azonnali fizetési rendszerek közelgő magyarországi bevezetéséről tartott előadást az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen Debrecenben.

Hirdetés
[ ]

Mitől azonnali egy fizetési rendszer?

Ahhoz, hogy egy fizetési azonnali legyen, 6 kritériumnak kell megfelelnie: számláról számlára történő utalásnak kell történnie; visszavonhatatlannak kell lennie; napi 24 órában, heti 7 napban, évi 365 napon hozzáférhetőnek kell lennie; azonnali (másodperceken belüli) jóváírást kell tudnia; a küldő és a fogadó fél is azonnali visszaigazolást kell hogy kapjon; valamint az adatokat teljesen digitálisan, emberi beavatkozás nélkül kell feldolgozni (amit az 5-15 másodperces feldolgozási-teljesítési idő egyébként elég kézenfekvővé tesz).

Hirdetés

A világban több mint 40 országban működik már azonnali fizetési rendszer Svédországtól Szingapúron át Nigériáig. Az első 2008-ban, az Egyesült Királyságban indult, több országban az ő rendszerüket vették át. (Magyarországon egyébként a dán Nets rendszerét vezetik be.) Érdekesség, hogy Japánban 1973 óta működik egy hasonló gyors átutalási rendszer, de ez a fenti 6 kritérium nem mindegyikének felel meg.

Azonnali fizetés vagy bankkártya?

Háromféle átutalás létezik: a „sima” átutalások, a beszedések és a kártyás fizetések. Az első esetben valaki küldi a pénzt, a második esetben a kedvezményezett küldi a pénzt – a kártyaalapú rendszer viszont teljesen más infrastruktúrán, a nagy kártyatársaságok bevonásával történik.

Ha egy fizetés időkritikus, magyarán gyorsan kell megtörténnie, arra értelemszerűen az azonnali átutalás alkalmasabb. A P2P, azaz személyek közti átutalásnál is az azonnali fizetés a kedvezőbb. A bolti fizetéseknél, ahol jellemzően a POS-terminálok működnek, a bankkártyás fizetés működik, ez általában is igaz a kereskedelmi fizetésekre (az interneten is). Azért ez nem lesz mindig így: Czímer szerint ha egyszer valaki át tud törni ezen a megszokáson, a kártyatársaságok kihagyásával tudja biztosítani az áruk és szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítését, az óriási piacot szerezhet meg…

Mit tud majd a magyar rendszer az induláskor? Van, amiben egyedülálló lesz

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés