Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Lediplomáztak a vak hármasikrek .Gratuláljunk nekik sok szívecskével
Mindenegyben Blog - 2020. szeptember 17. (csütörtök), 12:20

Lediplomáztak a vak hármasikrek .Gratuláljunk nekik sok szívecskével

Hirdetés
Hirdetés
2020 szept 17

Lediplomáztak a vak hármasikrek

Kéthónapos terhes volt Almádiné Gáspár Edina, amikor az első ultrahangvizsgálaton furcsa mosolyt vett észre az orvos arcán. – Valami baj van, doktor úr? – kérdezte szorongva. – Baj éppen nincsen – válaszolta a doktor –, csak éppen három gyereket látok. – A salgótarjáni hármas ikrek : Péter, Csaba és Evelin édesanyjuk terhességének harmincadik hetében születtek.

Születésükkor összesen nyomtak négy kilót. Két hónapig voltak inkubátorban. S amikor két sérvműtét, egy szerencsésen felszívódott agyvérzés és négy szemműtét után végre hazaadták őket, kiderült, hogy a három gyerek hat szeméből, csupán Csabi egyik szeme érzékel valamennyi fényt. Egy holland szemészprofesszor, aki megnézte a kicsiket, miután Magyarországon senki se vállalta őket, azt mondta, egyik gyerek sem reménytelen. Vállalta, hogy a kioperált szemlencsék mögött a heges, és rosszul feltapadt retinájukat kisimítja. A professzor úr azzal biztatta őket, hogy ha az összegyűrődött retinák teljesen kisimulnak, a látóidegre rátapadnak, s ha a gyerekek majd nemcsak a fényt, hanem már az árnyékot is észreveszik, akkor beülteti az új, a végleges szemlencséjüket. Ez persze nagyon sok pénzbe került. S mivel a család az autószerelő édesapa keresetéből élt, s él ma is, gondolni se mertek ilyen drága műtétre. Amikor a Kiskegyed először megírta, hogy a professzor elvállalná a szemműtéteket, sokan segítettek. Szívébe zárta őket az ország. A Vöröskereszt által kezelt, s kizárólag a gyerekek gyógykezelésére elkülönített számlájukon gyűlt a pénz. Bátorító levelekkel kopogtatott naponta a postás. S a család elkezdte Hollandiába kihordani a kicsiket. Félévek teltek el két műtét között, hosszú évek reménykedéssel. De hiába volt a küzdelem, a gyerekek szemét nem lehetett megmenteni.

Három gyereknek négy diplomája

Sőt Csabi egyetlen, valamennyire látó szeme is megvakult. 19 éves volt akkor. A családot, s főképpen az édesanyát azonban nem olyan fából faragták, hogy bármit feladjon. A család ma is ugyanabban a salgótarjáni egy + két fél szobás lakótelepi lakásban él, ahová a kicsik 24 évvel ezelőtt megszülettek. Miből is telt volna nagyobb lakásra, amikor Edina, az ikrek édesanyja nem dolgozhat, hiszen a gyerekeit kísérte, s kíséri ma is. Egerbe, ahol Csabi, és Peti, Pécsre, ahol Evelin járt egyetemre. Aztán Pestre az ELTE programtervező informatikus mesterszakára, ahol Csabi éppen a második diplomáját készül megszerezni. A fiúk programtervező informatikusokként – Péter két diplomával – az egri Eszterházy Károly főiskolán, Evelin pedig szociális munkás szakon végzett a Pécsi Tudományegyetemen. A három gyereknek így ma már négy diplomája van.

– Én soha nem zártam be őket a biztonságos szobába, – mondja Edina. – Kicsi koruktól önállóságra szoktattuk őket. Felengedtük a mászókára, hagytuk őket egyedül közlekedni, s éppen úgy megköveteltük tőlük a jó iskolai eredményt, mint a látó gyerekek szülei. Hiszen tudtuk, hogy, ha egyszer mi nem leszünk, az életben nekik akkor is helyt kell állniuk. Péter és Evelin a vakok általános iskolájába jártak Budapesten, ahol megtanulták a közlekedést, a fehér bot használatát, és nagyon sok mindent, ami az önálló élethez nélkülözhetetlen. Csabi itthon járt rendes általánosba, hiszen az egyik szemével, ha rosszul is, de látott. Azonban a középiskolát, már mindhárman integrált iskolákban végezték. És természetesen az egyetemeket is.

Mobil alkalmazásokat fejlesztenek

– A tanáraink, a barátaink, az évfolyamtársaink nagyon sokat segítettek, – mondja Csabi. Az apró lakás étkezőjében ma már alig fér el a három felnőtt gyerek. Az egyik kis szobában, ahol egykor a három kiságy állt, ma a fiúk két íróasztala, rajta a laptopok foglalják el a helyet. Eveliné a másik, még kisebb szoba. A két informatikus fiú közül Csabi mobil alkalmazások fejlesztésével szeretne foglalkozni, míg Pétert leginkább az informatikai hálózatok, és biztonságtechnika érdekli.

Hirdetés

– Már készítettem néhány programot, – magyarázza Peti. – Például olyan audio játékot, amelyet vizuális és grafikai elemek helyett hangeffektusok segítségével lehet játszani. De a testvéremmel nyertünk országos tudományos diákköri konferencián a saját szekciónkban első díjat egy olyan fejlesztéssel, mely vakok és gyengén látók számára ábrák, geometriai alakzatok, függvénygörbék hanggal történő megjelenítését célozza. A számítógép beszélő programja ugyanis csak szöveget tud felolvasni, ábrákat nem. S mondjuk, egy egyetemi analízis jegyzetben rengeteg az ábra, speciális karakter, képlet.

– S, hogyan tovább? – Kérdezem

– Én Pécsett mester szakra felvételiztem, – mondja Evelin, a tanulmányaim befejezését követően is szívesen élek ott. Szeretem a várost, megszoktam, rengeteg barátom van ott. Csabi és Peti Pesten képzeli el a jövőt. Nem véletlenül, hiszen első szerelmeik is az egyetemi városokhoz kötődnek. Mint mondják ahhoz, hogy most valamennyien szinglik, a látás sérülésnek nincs köze. Mindig látó barátaik, barátnőik voltak. Salgótarjánban azonban egyikük sem akar maradni, hiszen ott se munka, se jövő nincs.

– Mi is szívesen elköltöznénk, – mondja Edina, – de hát hogyan? A mostani lakásunk árából aligha tudnánk venni Pesten bármit is. Ráadásul a gyerekek miatt kénytelenek voltunk svájci frank hitelből egy autót venni, s még azt nyögjük vagy két évig biztosan. De nem panaszkodom. Hiszen elértük, amiért két évtizeden át küzdöttünk. Mindhárom gyerekünk lediplomázott. S biztos vagyok benne, hogy szép jövő áll előttük. Ennél többet kívánhat e szülő!

– Azt hiszem nem.

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés