Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Most jött a hír!Gyerekek ezt már ne !Pokolian nagy a baj!1 perce bejelentette Müller Cecília az ÉV EGYIK LEGROSSZABB HÍRÉT! Ez bizony Téged is érint! >>
Mindenegyben Blog - 2022. június 01. (szerda), 09:06

Most jött a hír!Gyerekek ezt már ne !Pokolian nagy a baj!1 perce bejelentette Müller Cecília az ÉV EGYIK LEGROSSZABB HÍRÉT! Ez bizony Téged is érint! >> (3. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 jún 01

Korábban nem dokumentálták, hogy a majomhimlő szexuális úton terjed, de a fertőzött emberekkel, ruházatukkal vagy ágyneművel való szoros érintkezés valós kockázat.

Hogyan lehet elkapni a majomhimlőt?

A vírust elkapható egy fertőzött állat harapásától vagy marásától, nyershús evésétől, fertőzött emberrel való közvetlen érintkezéstől vagy szennyezett ágynemű vagy ruházat megérintésével.

A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyákon (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.

Hirdetés
[ ]

Feltételezések szerint az emberről emberre történő terjedés elsősorban nagy légúti cseppek útján történik, amelyek általában nem haladhatnak meg néhány lábnál tovább, ezért hosszan tartó személyes érintkezésre lenne szükség.

Amint arról az imént írtunk, brit szakértők azt mondták, hogy a majomhimlő szexuális érintkezés útján is terjedhet.

Olyan is megfertőződött, aki nem utazott

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) volt az első egészségügyi hatóság Európában, amely május 7-én nyilvánosan jelentett egy majomhimlő esetet egy olyan személynél, aki nemrégiben repült Nigériából az Egyesült Királyságba. Azóta összesen kilenc esetet erősített meg .

Az UKHSA a héten viszont már azt közölte, hogy két új majomhimlős esetet azonosítottak, egyet Londonban és egyet Délkelet-Angliában, így az összesített szám kilencre nőtt.

A közlemény szerint egyik személy sem utazott korábban Afrikába, így valószínű, hogy az Egyesült Királyságban fertőződtek meg.

Kezelés és megelőzés

Hirdetés

Jelenleg nincs specifikus kezelés a majomhimlőre, és általában magától elmúlik. Amerikai epidemiológusok szerint a szokásos háztartási fertőtlenítőszerek megölhetik a majomhimlő vírust, így a mindennapi higiéniának fontos szerepe van a megelőzésben.

A himlő elleni védőoltás rendkívül hatékony a majomhimlő megelőzésében, de mivel a himlőt több mint 40 évvel ezelőtt felszámolták, az első generációs himlőoltás már nem elérhető a nagyközönség számára.

A Bavarian Nordic által a himlő és a majomhimlő megelőzésére kifejlesztett újabb vakcinát engedélyeztek az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában (Imvanex, Jynneos és Imvamune néven), és zajlik a  vírus elleni szerek fejlesztése.

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés