Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Nyugdíjemelés 2023:Lessz aki 200.000 forintal kap több nyugdíjat!Ők lesznek azok
Mindenegyben Blog - 2023. szeptember 09. (szombat), 09:38

Nyugdíjemelés 2023:Lessz aki 200.000 forintal kap több nyugdíjat!Ők lesznek azok

Hirdetés
Hirdetés
2023 szept 09

Nyugdíjemelés 2023:Lessz aki 200.000 forintal kap több nyugdíjat!Ők lesznek azok

A KSH ma reggeli közleménye olyan adatokat tartalmazott, amelyek sokak számára fontosak voltak. A fogyasztói árindex augusztusban 16,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, de ami még lényegesebb: az év első nyolc hónapjában 2023-ban 22 százalékos volt az árak átlagos emelkedése. A nyugdíjas infláció augusztusban 17,2 százalékra ugrott, az év első 8 hónapjában pedig 23,3 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakot. Ez azt jelentheti, hogy ha idén is a szokásos módon növelnék a nyugdíjakat, akkor ez alapján a mutató alapján 8,3 százalékos emelésre számíthatna közel 2 millió magyar öregségi nyugdíjas. Az átlagos nyugdíj összege így akár 227 ezer forintra növekedhetne.

Hirdetés
[ ]

Az év elején 15 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre a kormány, de már év közben is látszott, hogy az éves drágulás ezt jelentősen meghaladhatja. Nagy Márton nemrég 17-17,5 százalékos éves inflációt jósolt, a nyugdíjasok pedig ígéretet kaptak: ha az év eleji emelésnél nagyobb lesz az éves várható infláció, akkor ezt novemberben kompenzálják. Ez nem csak a kormány döntésétől függ, mert a nyugdíjtörvény kimondja, hogy ilyenkor kárpótolni kell a nyugdíjasokat. A mai adatok alapján a Pénzcentrum úgy számol, hogy novemberben 8,3 százalékos emelés is jöhetne, de az év végéig még csökkenhet az infláció. Visszamenőleges nyugdíjkorrekció is várható.

Hirdetés

 Ha és amennyiben a korábbi évekhez hasonlóan és a törvény által előírt módon kapják meg a nyugdíjasok a novemberi emelést, akkor az a 2023-as év január–augusztus időszakában mért inflációs adat alapján készült becslés szerint történik meg. Fontos tehát, hogy nem az augusztusi adat, hanem az év első nyolc hónapjára vonatkozó adat az alapja a számításnak. A KSH mai közlése szerint pedig 2023. január–augusztusban az összes háztartást figyelembe véve a fogyasztói árak átlagosan 22, a nyugdíjas háztartások körében 23,3 százalékkal nőttek. (Mivel a nyugdíjas infláció és általános fogyasztói árindex általában eltér, ilyenkor a törvény szerint a magasabb adatot kell figyelembe venni.) Ez alapján tehát

a nyugdíjasok akár további 8,3 százalékos emelésre, az év eleji és évközi emeléssel együtt összesen 23,3 százalékos emelésre jogosultak idén.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy bár a korábbi években a novemberi nyugdíjemelés mértéke nagyban függött a január–augusztus időszakban mért inflációtól, akkor nem volt ilyen rekord mértékű drágulás. Idén egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint elsősorban ez az adat lesz a meghatározó a novemberi nyugdíjkorrekció kapcsán! A várható éves infláció ugyanis ennél jelentősen - tized százalékpontokban mérve - alacsonyabb lehet mostani tudásunk szerint.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés