Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Rengeteg dolgozó örül ennek: Döntöttek a négynapos munkahétről!
Mindenegyben Blog - 2024. január 13. (szombat), 14:45

Rengeteg dolgozó örül ennek: Döntöttek a négynapos munkahétről!

Hirdetés
Hirdetés
2024 jan 13

A négynapos munkahetet már több országban is vizsgálják és alkalmazzák kísérleti jelleggel. Néhány hely, ahol ezt a munkamódszert bevezették vagy tesztelik, a következők:

A Magyar Telekomnál is sikerrel zajlik a négynapos munkarend tesztelése.

Még mindig meg kell csípnem magam, amikor csütörtökön elhagyom az irodát és ráébredek, hogy már kezdődik is a hétvégém – mondja Ian Gifford, aki tervezőként dolgozik egy brit fintech cégnél az Atom Banknál. Az egyik olyan társaságnál, amely már átállt a négynapos munkahétre.

Az érzéseivel nincs egyedül. „A szellemi egészségre roppant jó hatással van [a négynapos munkarend]. Teljesen feltölt energiával” – mondja

Hirdetés
[ ]

Dél-Afrikában 28 cég több mint 500 alkalmazottja vesz részt egy kísérletben, ahol a munkavállalók továbbra is megkapják fizetésük 100%-át, miközben a korábbi munkaidő 80%-ában dolgoznak, de a munkateljesítményük továbbra is 100%-os marad.

Belgiumban a kormány egy olyan reformcsomagot jelentett be, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy öt helyett négy napot dolgozzanak a fizetésük megtartása mellett. A munkavállalóknak ugyanannyi órát kell dolgozniuk, de ezt 5 helyett 4 hosszabb napon át tehetik meg.

Izlandon 2015 és 2019 között egy nagy kísérlet zajlott, amelyben körülbelül 2500 ember vett részt. A program sikerességét a résztvevők javuló jóllétében, a munka és magánélet egyensúlyának javulásában, valamint a magasabb termelékenységben mérték. 2022-től kezdve a munkavállalók nagy része, amelyet a szakszervezetek képviselnek, kérvényezheti a rövidebb munkahetet.

Japánban a kormány javasolta a vállalatoknak, hogy tegyék lehetővé alkalmazottaik számára a négynapos munkahetet, a munka-magánélet egyensúlyának javítása érdekében. Több cég, köztük a Microsoft és a Panasonic is kipróbálta ezt a rendszert, és a 4 napos munkahetet kínáló cégek aránya 2021-ben elérte a 10 százalékot.

A négy napos munkahét számos előnyt kínálhat mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. Az alábbiakban néhányat sorolok fel:

  • Jobb munka-magánélet egyensúly: A négy napos munkahét lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy több időt töltsenek a családjukkal, hobbijaikkal, vagy pihenéssel. Ez hozzájárulhat a stressz csökkenéséhez és a munkavállalók általános jólétének növeléséhez.

  • Növekedett termelékenység: Sok esetben a rövidebb munkahét ösztönözheti a munkavállalókat, hogy hatékonyabban dolgozzanak az adott idő alatt, ezáltal javítva a termelékenységet.

  • Hirdetés

    Csökkentett munkahelyi stressz: A hosszú munkahetek gyakran hozzájárulnak a munkahelyi kiégéshez. A négy napos munkahét lehetőséget nyújt a munkavállalóknak, hogy jobban feltöltődjenek és frissebben térjenek vissza a munkahelyükre.

  • Jobb egészség és jólét: A több szabadidő lehetőséget ad a munkavállalóknak, hogy többet mozogjanak, egészségesebben étkezzenek, és több időt szenteljenek a mentális egészségük karbantartására.

  • Csökkentett munkahelyi költségek: A munkáltatók számára a négy napos munkahét csökkentheti az irodai és egyéb működési költségeket, például energiaköltségek, irodai felszerelések és egyéb erőforrások tekintetében.

  • Környezeti előnyök: Kevesebb munkanap csökkentheti a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátást, mivel a munkavállalóknak kevesebbszer kell utazniuk a munkahelyükre és onnan haza.

  • Munkaerő megtartása és vonzása: A négy napos munkahét vonzó lehet a jelenlegi és potenciális munkavállalók számára, ami segíthet a tehetséges szakemberek megtartásában és toborzásában.

  • Rugalmasabb munkaidő-kezelés: Ez a munkarend lehetőséget ad a munkáltatóknak és a munkavállalóknak, hogy rugalmasabban kezeljék a munkaidőt, ami jobban alkalmazkodik a munkavállalók és munkaadók munkaidejének a saját és a vállalat igényeire.

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés