x

Koronavírus - Legfrissebb

Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
VÁLTOZÁS! Szabadság 2020 : Itt a táblázat, mutatjuk kinek, pontosan hány nap szabadság jár 2020. január 1-től az új szabályok szerint! >>>
Mindenegyben Blog - 2020. január 14. (kedd), 16:24

VÁLTOZÁS! Szabadság 2020 : Itt a táblázat, mutatjuk kinek, pontosan hány nap szabadság jár 2020. január 1-től az új szabályok szerint! >>> (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2020 jan 14

VÁLTOZÁS! Szabadság 2020 : Itt a táblázat, mutatjuk kinek, pontosan hány nap szabadság jár 2020. január 1-től az új szabályok szerint! >>>Fizetett szabadság 2020-ban, kiszámítása, kiadása

Fizetett szabadság 2020-ban, megállapítása, kiszámítása csak keveset változott a megelőző évhez képest.Az alapszabadság és a pótszabadság megállapításának alapszabályai sem nagyon változnak de a korábbi évekhez hasonlóan idén is van olyan hatályosuló jogszabály, amely a munkavállalók egy speciális szegmensében generál változásokat. Ettől az évtől kezdve a közalkalmazotti szabadság szabályai is szerepelnek írásunkban.

Mennyi fizetett szabadság jár 2020-ban? A cikkben megtalálja a részletes szabályokat.Az alkalmazottakra vonatkozó általános szabályok mellett a közalkalmazottak szabadsága is része összefoglalónknak.(Csak az esetleges félreértések elkerülése miatt jegyezzük meg, hogy 2020-ban már csak simán “szabadság”-nak nevezzük a korábbi “rendes szabadság”-ot, a Munka Törvénykönyve (MT.)legutóbbi nagy módosítása kapcsán.)

Írásunk idén is két részből áll.Az első rész egy gyorsan áttekinthető összefoglaló, amely tömörítve és a lényegre fókuszálva tartalmazza a szabadság kiszámítása és a szabadság kiadása kapcsán érvényes szabályokat, különös tekintettel az alapszabadság és pótszabadság kiszámításának szabályaira és a munkavállalók egyes speciális szegmenseire.A második részben pedig egy átfogóbb és részletesebb leírását és értelmezését adjuk a sokszor nehezen érthető paragrafusoknak. A cikk végén külön foglalkozunk a közalkalmazotti szabadság kérdéskörével, illetve a központi közigazgatásban dolgozók változó pótszabadságával.A leírásban igyekeztünk olyan nyelvezetet használni, amely a laikus olvasók számára is egyértelmű, de szakmai szemmel sem kifogásolható. Ebben a második részben, mobiltelefonokon is jól olvasható – mobilbarát – táblázatokba foglalva is közzé tesszük az adatokat.

Fizetett szabadság 2020Fizetett szabadság 2020-ban is jár a munkavállalóknak

Hirdetés
[ ]

Fizetett szabadság 2020-bann – gyors áttekintésA korábban rendes szabadság néven futó fizetett szabadság kiszámításának alapvető szabályai nem változtak 2020-ban.Az összes (rendes) fizetett szabadság 2020-ban is az alapszabadságból és a több címen is járó pótszabadságból vagy pótszabadságokból tevődik össze.A megadott adatok változatlanul a teljes évben dolgozókra vonatkoznak, vagyis tört évben arányosan kevesebb jár mindenből.

Alapszabadság mértéke 2020:Az az alapszabadság, amely minden teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalót változatlanul megillet, 20 nap.Jó tudni, hogy Magyarországon az Mt. szabályai szerint számított éves munkanapok száma 261 és 263 között lehet attól függően, hogy az adott évben éppen hány munkaszüneti nap esik hétköznapra. Ha ezt a számot elosztjuk a kötelezően járó alapszabadság számával, ami ugye 20, akkor kerekítve 13 ledolgozott munkanap után jár egy nap fizetett szabadság.

Ehhez adódnak hozzá a pótszabadságok.

Pótszabadság mértéke, jogcímei 2020-an:– munkavállaló életkora (25 éves kortól+1, majd 3 évenként+1 nap 45 éves korig. ) -táblázat a részletes leíró részben– 16 évesnél fiatalabb gyermekek száma (2, 4 illetve 7nap.) – táblázat a részletes leíró részben– fogyatékkal élő gyermekek száma ( 2nap/gyermek)– apaszabadság gyerek születésekor ( 5 illetve 7 nap)– legalább 50%-os egészségkárosodás (5 nap)– 18 év alatti munkavállaló (5 nap)– föld alatt dolgozó (5 nap)– ionizáló sugárzású munkahely ( 5 nap)

Változás, hogy 2019 márciusától a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak, a gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek. Eszerint a központi közigazgatásban egy gyerek után négy, két gyerek után nyolc, három gyerek után pedig tizennégy nap pótszabadság jár éves szinten.

A központi közigazgatásban dolgozó édesapáknak járó apaszabadság öt nap helyett nyolc, ikergyermekek esetén hét nap helyett tíz napra emelkedik.

A tört évre vonatkozó arányosítási szabály alapján annak a munkavállalónak, akinek a munkaviszonya év közben szűnik meg illetve év közben kezdődik, csak az adott munkahelyen eltöltött időnek megfelelő mértékű szabadság jár.

Fizetett szabadság kiadása 2020-ban:A szabadság kiadásának 3 legfontosabb szabálya, amelyek egyben igazodási pontként szolgálnak ebben a témakörben, nem változtak:

Hirdetés

– 7 nap szabadságot akkor kell kiadni, amikor a munkavállaló kéri.– évente egyszer 14 nap egybefüggő szabadság jár (munkaszüneti napokkal együtt értendő)– 15 nappal korábban értesíteni kell a másik felet

A szabadság kiadásának részletes leírása, az egyes vonatkozó elemeinek értelmezése és magyarázata, valamint a közöttük lévő esetleges összefüggés megvilágítása a lenti bővebben leíró részben található.

A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon (22)
Hirdetés
Hirdetés