Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
1 PERCE ÉRKEZETT: Súlyos baleset ! Közel 10 km-es a torlódás, forgalmat megállították, nincs átjutás.A helyszínelés jelenleg is tart, a torlódás közel 10 kilométeres.
Mindenegyben Blog - 2022. augusztus 19. (péntek), 20:10

1 PERCE ÉRKEZETT: Súlyos baleset ! Közel 10 km-es a torlódás, forgalmat megállították, nincs átjutás.A helyszínelés jelenleg is tart, a torlódás közel 10 kilométeres. (3. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 aug 19

Jó, ha tudod!

Esőben és hóban történik a legtöbb ráfutásos baleset, ezért például bizonyos autópálya szakaszokon nedves út esetén 100 km/h a maximális megengedett sebesség. Mivel ilyenkor ez a kötelező sebességhatár, be is mérhetnek minket, ha gyorsabban megyünk.

A legfőbb indok azonban, hogy esőben miért ne menjünk gyorsabban a kelleténél, az az, hogy ezáltal kevesebb az esélyünk, hogy az utat borító vízfilm miatt hirtelen megszűnjön a kapcsolat a gumik és az aszfalt között. Ez a jelenség ugyanis a vízen-futás, vagy más néven aquaplaning, ami minden autós igazi rémálma. Erre sajnos nagyon nehéz felkészülni, mert ilyenkor egyetlen apró kormánymozdulat is elég lehet, hogy lecsússzunk az útról, vagy nekivágódjunk a mellettünk haladónak.

A legkönnyebben úgy lehet észrevenni ezt a jelenséget, hogy ilyenkor még a szervokormány is sokkal könnyebben tekerhetővé válik. Ha ilyet érzünk, semmiképpen se lépjünk a fékre, és ne tekerjük el a kormányt, mert amikor ismét talajt érnek a gumik, hirtelen válthat irányt az autó. Inkább óvatosan vegyünk vissza a gázból. Kis szerencsével azonnal újra tapadni kezdenek a gumik, és megmenekülünk.

Hirdetés
[ ]

3. Esőben időben gondolj a kanyarokra!

Ha kanyarodik az út, lehetőleg még azelőtt lassítsunk időben, és soha ne a kanyarodással egyidejűleg tegyük. Ezt megtehetjük fékezéssel, vagy vissza is válthatunk és használhatjuk a motorféket. A legtöbb mai autón ugyan van blokkolásgátló rendszer, ami nem engedi, hogy a csúszós úton a kerekek állóra fékeződjenek, hanem csökkenti a féknyomást és a másodperc tört része alatt többször is megfékezgeti a kerekeket. Viszont ha ilyen autóban ülünk, akkor se kényszerítsük vészfékezésre az autónkat, mert könnyen lehet, hogy a mögöttünk haladónak nincs ABS-e, és a hirtelen fékezés miatt belénk csúszhat.

Ha régebbi autónk van, és nagy víz van az úton, először inkább intenzívebben fékezzünk, majd fokozatosan engedjük fel a pedált. Így ABS nélkül is elkerülhetjük, hogy blokkoló kerekkel csússzunk az árokba, vagy előttünk haladóba.

4. Látszódj rendesen esőben is!

Hirdetés

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy még mindig rengetegen autóznak világítás nélkül rossz idő, főleg eső esetén is. Jó látási viszonyok mellett, lakott területen belül valóban nem kötelező a tompított fényszóró használata, de nem is tilos – szerintünk inkább erősen ajánlott. Lakott területen kívül viszont mindig kötelező! Amikor eleve rosszabbul látunk és minket is nehezebben vesznek észre, akár ezen is múlhat egy baleset.

+1

Ennek a néhány alapvető tanácsnak a betartásával sokat növelhetünk a saját esélyeinken esőben vezetés közben, ha pedig valóban úgy zuhog, mintha dézsából öntenék, és az orrunk hegyéig sem látunk, akkor jobban tesszük, ha félrehúzódunk egy biztonságos helyen, fent hagyjuk a helyzetjelzőt, bekapcsoljuk az elakadásjelzőt, és várunk, amíg kicsit csendesedik.

címlapfotó:illusztráció 

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés