Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
LÉTFONTOSSÁGÚ! Mutatjuk, milyen sorrendben jelentkeznek a koronavírus tünetei gyermekekben és felnőttekben>>>
Mindenegyben Blog - 2020. szeptember 09. (szerda), 09:48

LÉTFONTOSSÁGÚ! Mutatjuk, milyen sorrendben jelentkeznek a koronavírus tünetei gyermekekben és felnőttekben>>> (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2020 szept 09

Gyermekekben a betegség enyhébb lefolyású, de kis számban náluk is előfordul súlyos szövődmény. Az enyhébb lefolyás okára két elképzelhető magyarázat van jelenleg: a.) a vírus az angiotenzin konvertáló enzim 2-es típusát használja receptorként, hogy segítségével kapcsolódhasson a sejtekhez pl. a tüdő léghólyagocskáit bélelő, 2-es típusú hámsejtek), ezzel elpusztítva őket. Gyermekkorban ez az enzim éretlen és ezért a víruskötő képessége is gyenge. b.) a gyermekek az őszi-téli szezonban sok más légúti vírussal is fertőződhetnek, szervezetükben ezekkel szemben ellenanyagok keringenek, amelyek keresztreakció útján, nem specifikus módon adhatnak némi védettséget a koronavírussal szemben is.(1.,3.)

Az első vizsgálatban résztvevő 2143 gyermek 90 %-a tünetmentes, enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású betegségben szenvedett.

A betegség tünetei egyáltalán nem specifikusak, nem különböznek más vírusfertőzés tüneteitől. Egy másik, 1391 gyermekbeteget magába foglaló, szintén kínai klinikai vizsgálat szerint leggyakoribb tünetek: köhögés (48,5%), gyulladt torok (46,2%), láz (41,5%). A számokból látható, hogy az esetek fele láztalanul is tud zajlani! Ritkábban előfordulhat még hasmenés (8,8%), hányás, orrfolyás, szapora légzés, fáradékonyság (4.)

Felnőttek:

Mik a koronavírus tünetei?

Hirdetés
[ ]

Az eddigi esetek alapján a tünetek a legenyhébbektől a súlyos esetekig, sőt a halált okozó betegségig terjednek. 

A következő tünetek jelentkezhetnek a kitettségtől számított 2-14 napot követően:

  • Láz
  • Száraz köhögés
  • Légzési nehézség 
  • Fáradtság 
  • Egyes betegeknél jelentkezhet: izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás
  • Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek 
  • Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek

Gyakran ismételt kérdések az új koronavírussal kapcsolatban

Ügyfeleink az új koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban hozzánk is egyre gyakrabban fordulnak kérdéseikkel. A pontos és széleskörű tájékoztatás érdekében szakembereink ezek közül néhányat írásban is megválaszoltak a jelenleg ismert szakirodalom és a WHO tájékoztatása alapján.

Milyen tünetei vannak az új koronavírus-fertőzésnek? 

A betegség legjellegzetesebb tünetei a láz, száraz köhögés, fáradékonyság, nehézlégzés, továbbá torokfájdalom, fejfájás, izom-ízületi fájdalom, hidegrázás; ritkábban hányás, illetve hasmenés. Számos esetben a fertőzés tünetmentes maradhat, vagyis a megfertőződött személy egyáltalán nem érzékeli magát betegnek. 

Milyen állapotok alakulhatnak ki a vírusfertőzés következtében?írja a synlab.hu

A vírussal történő megfertőződés után különböző súlyosságú állapotok alakulhatnak ki: 

  • 80%-ban a fertőzés enyhe, mérsékelt, vagy közepesen súlyos betegséggel jár. Ilyenkor a tünetek enyhe, mérsékelt légúti fertőzés tünetei, vagy nem súlyos tüdőgyulladás alakul ki. Az esetek egy részében a fertőzés akár teljesen tünetmentes is lehet, így tehát észrevétlen is maradhat. 
  • Az esetek 14%-ban súlyos megbetegedés alakul ki, kórházi kezelés szükséges.
  • Az új koronavírus-fertőzéses esetek 6%-ban alakul ki kritikusan súlyos állapot. Légzési elégtelenség, szeptikus sokk, többszervi elégtelenség alakulhat ki, intenzív osztályos kezelés szükséges.

Mit tehetek, ha egyre rosszabbul érzem magam és úgy gondolom, koronavírus-fertőzésem van? 
  • Feltétlenül maradjon otthonában, NE keresse fel a rendelőt, mert ha valóban koronavírus fertőzésben szenved, akkor a rendelő felkeresése során óhatatlanul átadhatja a fertőzést akár az egészségügyi ellátóknak, akár betegtársainak. 
  • TELEFONON hívja fel háziorvosát, aki részletesen el fogja mondani, mi a teendője. Ha a háziorvos szükségesnek tartja a koronavírus-vizsgálatra történő mintavételt, annak menetét is el fogja mondani 

Kik azok, akik veszélyeztettebebek a koronavírus-fertőzés alatt? Ők teljesen védtelenek? 

Mivel a SARS-CoV-2 vírus az egész emberiség számára új, a járvány kezdetekor mindenki fogékony volt erre a vírusra. Azonban nem mindenki egyformán veszélyeztetett; a vírussal való találkozás után nem mindenkiben alakulnak ki tünetek. A fiatalabb felnőttekben a fertőzés többnyire tünetmentes, vagy enyhe-mérsékelt súlyosságú tünetekkel jár. 

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján, nagyobb arányban alakul ki súlyos tünetekkel járó betegség ezekben az esetekben: 

  • 60 évnél idősebbek esetében 
  • krónikus alapbetegségben szenvedőkben, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, krónikus légúti betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek 
A cikknek még nincs vége, lapozz!

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés