Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
SZÖRNYŰ TRAGÉDIA!Álmában érte a halál minden idők egyik legjobb magyar színésznőjét
Mindenegyben Blog - 2022. február 14. (hétfő), 15:19

SZÖRNYŰ TRAGÉDIA!Álmában érte a halál minden idők egyik legjobb magyar színésznőjét (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 feb 14

Nyugodj békében, Tolnay Klári!

Imádták a férfiak, de ő nem adott oda mindent magából. Azt is írhatnánk, az igazi szerelmet talán egyszer érezte, viszont eljátszotta a színpadon. Ő Tolnay Klári, az író Márai Sándor titkos szerelme, a színész Darvas Iván felesége - kezdi a csodálatos színésznőre életére való visszaemlékezést az Újságmúzeum.

Hirdetés
[ ]

Színésznőként nyílegyenes pályát futott be, a magánéletében viszont egymást érték a hullámvölgyek. 1914-ben, nem sokkal az I. világháború kitörése előtt született. Mondhatni jó helyre, hiszen az apjának komoly földbirtoka volt, a család pedig egy nyolcszobás kúriában lakott a Nógrád megyei Mohorán.

Egy ideig apácának készült, ám szerencsére a színészi pályán kötött ki

Húsz évesen, 1934-ben szerepet kapott a később legendássá vált Meseautóban és onnan nem volt megállás. A válogatóra még Tolnay Roziként ment, ám a rendező rábeszélte az elegánsabb Klára névre. A bájos szépségnek hirtelen számtalan udvarlója lett, ő pedig általános meglepetést keltve hamar kiszakadt a megközelíthetetlen díva szerepéből és hozzá ment feleségül az akkor 27 éves rendezőhöz, Ráthonyi Ákoshoz.

Hirdetés

Talán figyelmeztető jel lehetett volna, hogy Ráthonyi akkor már túl volt egy váláson. Tolnay utólag tévedésnek ítélte a házasságot. Kívülről úgy tűnt minden rendben, de egyáltalán nem volt szerelmes a férjébe. Ennek ellenére 1940-ben – miközben évente hat filmet forgatott – megszülte a kislányát, Zsuzsannát. A rossz kapcsolatot nem mentette meg a gyerek, ám egy ideig még eljátszották a nyilvánosság felé, hogy harmonikusan élnek. Pedig Tolnay csak szenvedett és elkövette azt a hibát is, hogy a kislányát is hanyagolva inkább a színpadi sikerek felé fordult.

GYURKOVICS ZSUZSA SZÍNÉSZ., TOLNAY KLÁRI SZÍNÉSZ, PSOTA IRÉN SZÍNÉSZ (ARCHÍV FOTÓ, REPRODUKCIÓ ) A CSERESZNYÉSKERT CÍMŰ DARABBAN (MADÁCH SZÍNHÁZ) FOTÓ: RAS/OLÁH CSABA

Titkos szerelem

A színésznő aztán 1944-ben mégis újra terhes lett, ám egy bombázás okozta sokk miatt idő előtt megindult a szülés. Kisfia lett, de a csöppség meghalt a szülés után. Ez a tragédia tett végképp pontot a kapcsolatukra. Ekkoriban ismerkedett meg a Vígszínházban az író Márai Sándorral. A 29 éves Tolnay Klárit elbűvölte a nála jóval idősebb, nagy tudású író és megsebzett vadként próbált elbújni a bölcs Márai karjaiban. Rendszeresen a Múzeum kávézóban találkoztak, persze titokban, mert Tolnay még férjnél volt, Márait pedig otthon várta a felesége.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés