Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Te is AstraZenecát kaptál? Az alábbi mellékhatás később jelentkezik és nagyon kellemetlen lesz
Mindenegyben Blog - 2021. július 19. (hétfő), 08:28

Te is AstraZenecát kaptál? Az alábbi mellékhatás később jelentkezik és nagyon kellemetlen lesz

Hirdetés
Hirdetés
2021 júl 19

AstraZenecát kaptál? Az alábbi mellékhatás később jelentkezik és nagyon kellemetlen lesz

Az AstraZeneca mellékhatásai

  • légszomj
  • mellkasi fájdalom
  • lábdagadás
  • tartós hastáji fájdalom
  • idegrendszeri tünetek, úgymint súlyos és tartós fejfájás vagy homályos látás
  • apró bevérzések (pöttyök) a bőr alatt az injekció beadási helyének környékén

Az AstraZeneca az egyike a Covid-19 elleni védekezés céljából az EU-ban engedélyezett négy vakcinának. A vizsgálatok alapján a vakcina hatásos a betegség megelőzését illetően, valamint csökkenti a Covid-19 miatti kórházba kerülés és halálozás kockázatát.

Hirdetés
[ ]

Mint minden vakcina esetében, az EMA továbbra is nyomon követi a vakcina biztonságosságát és hatásosságát, és közzéteszi a legújabb információkat.

Vérrögök és az AstraZeneca

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) felhívja az egészségügyi szakemberek és a AstraZeneca oltásban részesülők figyelmét arra, hogy legyenek tisztában a nagyon ritkán, az oltást követő két héten belül kialakuló, alacsony vérlemezkeszámmal járó vérrögképződés eshetőségével. Ez idáig a legtöbb esetet 60 év alatti nők körében jelentették, akiknél a vérrögképződés az oltást követő két héten belül alakult ki. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján specifikus kockázati tényezőkre nem lehet következtetni.

A beoltottaknak ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, amennyiben az alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződés tüneteit észlelik magukon (ld. lent).

A PRAC megjegyezte, hogy a vérrögök az agyi vénákban (agyi vénás sinustrombózis - cerebral venous sinus thrombosis, CVST), a hasüregi vénákban (splanchnicus vénás trombózis), valamint az artériákban keletkeztek, és alacsony vérlemezkeszámmal, néha vérzéssel társultak.

Hirdetés

A jelentett alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződési esetek nagyon ritkák, és a vakcina előnyei – a Covid-19 megelőzése – összességében felülmúlják a mellékhatások kockázatát.

Az alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződés eseteire egy elfogadható magyarázat az, hogy az AstraZeneca vakcina immunreakciót vált ki, amely hasonló állapothoz vezet, mint a heparinnal kezelt betegek egy részében tapasztalt heparin indukálta trombocitopénia (HIT). A PRAC szakemberei újabb vizsgálatokat rendeltek el, valamint a folyamatban lévőket módosították még több információ szerzése érdekében. Ezen kívül további intézkedéseket rendelhetnek el, amennyiben azt szükségesnek látják.

A PRAC munkatársai hangsúlyozzák az azonnali szakorvosi kezelés fontosságát. A vérrögképződés és az alacsony vérlemezkeszám tüneteinek időben történő felismerése és kezelése esetében az egészségügyi szakemberek segíthetnek az érintetteknek a felépülésben és a szövődmények kialakulásának megelőzésében.

Hogyan vizsgálták az AstraZeneca vakcinát?

A felülvizsgálat gyorsított eljárásban, ún. „biztonságossági jelzés” (safety signal) keretében zajlott. A biztonságossági jelzés információ egy új, illetve nem teljes mértékben ismert mellékhatásról, amelyet gyógyszer okozhat, és amely további vizsgálatot igényel.

A felülvizsgálatot az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) végezte, amelynek munkatársai az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek biztonságossági ügyeinek értékeléséért felelősek. Az EMA emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) ezután gyorsított eljárásban intézi a gyógyszer kísérőirataiban történő szükséges módosításokat.

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés