x

Orosz-ukrán háború - Legfrissebb

Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Ekkora a baj? „Putyin a saját öngyilkosságát készíti elő”
Mindenegyben Blog - 2022. március 02. (szerda), 20:15

Ekkora a baj? „Putyin a saját öngyilkosságát készíti elő” (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 már 02

Alexander Etkind, orosz származású történész, az európai-orosz kapcsolatok irányítója a European University Institute-nél, egyetemi tanár, a francia Nemzetközi Jog és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatója. Szakterülete a hidegháború és az európai-orosz kapcsolatok. Elmondása szerint még a diákjai is folyton azt kérdezik tőle, vajon mi járhat Putyin fejében? Elmondta nekünk az elméletét.

Hirdetés
[ ]

Kell-e egymásnak az EU és Ukrajna?

Etkind professzor úgy véli, az EU-nak szüksége van arra a kihívásra, amit Ukrajna jelentene, ahogy szüksége van magára Ukrajnára is, hiszen az ország új piacokat hozna, és Ukrajna számos hasznos erőforrással rendelkezik, ezek közé pedig a humán erőforrások is beletartoznak. Etkind hozzátette, hogy magának az Európai Bizottságnak sem árt a kihívás, hiszen az EU egy túlzottan bürokratikus intézmény rendkívül idejétmúlt hagyományokkal, a gyors eljárás pedig éppen ennek szükségességét kérdőjelezi meg.

Alexander Etkind - fotó: Yegor Osipov-Gipsh

Az orosz-európai kapcsolatokra specializálódott történész abban reménykedik, hogy ez a konfliktus politikai változásokhoz vezet Oroszországban. „Egy puccs például könnyen elképzelhető. Putyin túl nagy nyomást helyez a katonai vezetésre, amekkorát a vezetők nem bírnak el vagy nem akarnak majd viselni. Maga a nukleáris fenyegetés is eredményezhet ellenállást, hiszen a katonai vezetők pontosan tudják, hogy egy atomtámadás mivel járna. Ugyanígy ebbe az irányba visz az is, hogy az orosz veszteségek növekednek, és nagyobbak az ukrán veszteségeknél. Ez normális egyébként egy védekező háborúnál, de itt még a szokásos 3:1 arányhoz képest is többet vesztettek eddig az oroszok.”

Etkind szerint a puccs egy jó forgatókönyv annak ellenére, hogy nem tudjuk, ki lenne Putyin utódja, de „ennél rosszabb már nem lehet”, fogalmaz a történész.

Az orosz közhangulattal kapcsolatban Etkind elmondja, hogy a tény, hogy 5 ezernél több embert tartóztattak már le, azt jelzi, hogy az oroszok közül sokan nagyon is ellenzik ezt a háborút. „Moszkvában az emberek nagyon bátrak, simán megkockáztatják, hogy megverik őket, akkor is kimennek az utcára.”

De mit akar valójában Putyin?

Putyin valódi indítékait elemezve Alexander Etkind sajátos felvetéssel áll elő:

„Úgy vélem, amit Putyin csinál, az maga az öngyilkosság."

Érvelése szerint,

"Az orosz elnök sok évvel ezelőtt lemondhatott volna, méghozzá dicsőségben. Példának okáért a Krím annektálását követően, mert az – még ha furcsa is – népszerűvé tette. A Krím egy romantikus hely, sokan szerették utána. Ő mégis úgy döntött, hogy marad. Hogy miért? Erre Navalnij adta meg a választ. A korrupció miatt. Ha lemond, esetleg mások elkezdik megvizsgálni a vagyonát és annak eredetét, ettől pedig veszélybe kerül. Ezt nem engedhette meg magának. Így ezt a sajátos, öngyilkos helyzetet idézte elő, amibe bele fog bukni. Én hónapokat adok neki.”

A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon (0)
Hirdetés
Hirdetés