Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Retró
Emlékszel?Sokan meg álltuk a helyünket és még ma is !Minden természetes volt rajtunk !
Mindenegyben Blog - 2024. február 04. (vasárnap), 07:56

Emlékszel?Sokan meg álltuk a helyünket és még ma is !Minden természetes volt rajtunk ! (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2024 feb 04

Emlékszel?Sokan meg álltuk a helyünket és még ma is 🍀👌🍀👌🍀Minden természetes volt rajtunk ! Akkor nekünk így volt szép és jó , ez volt a divat ! Minden kornak meg van a maga 💞 💥 szépsége

Biztosan te is érezted már, hogy a Pinterestet vagy az Instagramot görgetve mintha visszarepülnél az időben. Ez nem véletlen, ugyanis a divat, általánosságban véve, 30 éves ciklusonként újra és újra visszahoz egy-egy divatirányzatot.

Míg a '60-as és '70-es éveket a '90-es és '00-as években gondolták újra a tervezők, most, 2022-ben pedig a '90-es évek van terítéken. Érdemes tehát mélyebben is megismerni ezt az izgalmas korszakot. 

Pattanjunk is be az időgépbe, és repüljünk vissza, egyenesen a '60 évekbe!

Az 1960-as évek divatja

A '60-as évek történelmileg rendkívül izgalmas évtized volt, ami rányomta a bélyegét az akkori divatra. 

1960-ban tört ki a vietnámi háború, megkezdődött a harc a világűrért, felépült a berlini fal,  meggyilkolták Robert és John F. Kennedyt, Martin Luther Kinget, a világ pedig egyre közelebb sodródott egy lehetséges atomháborúhoz. 

Szocialista ország lévén Magyarországra sokkal lassabban kúsztak be ezek a divatjegyek. 

Miután Magyarországon véget értek az '56-os események, a '60-as évektől egy viszonylagos konszolidációs időszak következett, ami a divatra is erőteljes hatást gyakorolt. A Kádár-korra jellemző, szürkébb ruhadarabok egyre inkább kikoptak a fiatalok köréből. Előkerültek az első miniszoknyák, a világosabb, vidámabb színek. 

Amit az emberek tudtak, becsempésztek a nyugati országokból. Sokat elmond például, hogy a hatvanas évek legkedveltebb csempészárui a ruhadarabok voltak: például a nejlonharisnya, az orkánkabát és a farmer.

Szükség is volt erre, hiszen a Centrum Áruház (korábban Országos Áruházi Vállalat) csupán konfekciós ruhákat ontott magából, amelyek gyenge minőségű, egyenruhadarabok voltak. 

Természetesen volt lehetőség arra, hogy a tehetősebb vásárlók, persze drágábban, a Grácia Női Ruhaházban és a Dáma Áruházban különlegesebb, legalábbis a konfekciós daraboktól merőben más, eltérő ruhákat vásároljon. 

Nem mehetünk el szó nélkül a Különlegességi Női Ruhaszalon mellett sem, amelyben híres, Rotschild Klára által tervezett darabokat lehetett kapni.

A Clara Rothschild nevével felcímkézett ruhák igazi különlegességnek számítottak, egy cseppnyi párizst varázsolva a fővárosba. A divat nagyasszonyai 3. részében részletesebben is írtunk Rothschild Kláráról, így ha érdekel a 60-as évek divatja, akkor mindenképp olvasd el. 

A 60-as évek legnépszerűbb ruhái: 

 • Trapéznadrág
 • Miniszoknya
 • Színes harisnya
 • Leopárd-mintás ruhadarabok
 • Latex és vinyl ruhadarabok
 • Fejkendők
 • Babydoll
 • Női szmoking
 • Svájci sapka
 • Kosztüm kalappal
 • Színes (hippi) ruhadarabok

Az 1960-as évek öltözködési szokásai jól tükrözték vissza a korszak társadalmi változásait, s a legfontosabb események is hatással voltak az alakulására. Így elmondhatjuk, hogy talán még sosem volt olyan sokrétű és színes (szó szerint is) a divat, mint ebben az évtizedben, mert egymással egyidőben és egymást követően is számos stílus jellemezte. Terjedelmi okok miatt képtelenség ennek minden mozzanatát bemutatni itt ebben a cikkben, így csak villanásokat nézzünk meg most együtt.

A nőknél az első években a korábbi évtized ruhasziluettjei köszöntek vissza. (Arról, hogy milyen volt a divat az 1950-es években, itt olvashatsz.) A ceruzaruhák, vagy éppenséggel a szűk felsőrész és bő szoknya kombinációja hódított, igen magas, aszfaltot lyuggató tűsarkú cipőkkel. A kosztüm változatlanul minden konszolidált nő ruhatárának részét képezte.

Divatkép egy 1961-es katalógusból.

Katalóguskép 1961-ből.

Vogue 1965.

A szovjet és az amerikai tudósok állandó versengésének gyümölcseként Jurij Gagarin 1961-ben űrhajójával megkerülte a Földet, majd aztán 1969-ben Neil Armstrong személyében először lépett ember a Holdra. Így a divatban is beköszöntött az űrkorszak. Ekkoriban születtek a tervezői asztalokon a furábbnál furább futurisztikus ruha ötletek, mint pl. ezek itt:

Pierre Cardin modell 1967

 Pierre Cardin modellek 1968.

A húsz évig tartó vietnami háború jelentős évei ezekre az időkre estek (1955-1975). Egyre több amerikai diák gondolta úgy, hogy ennek véget kéne már vetni. A diáklázadásokból alakult ki a társadalmi normák és az aktuális politikai rendszer ellen lázadók mozgalma, a hippi mozgalom, mely egy teljesen új, szabad életérzést hozott magával. Hosszú hajukról, bő szárú farmernadrágjukról, a nyakukban csüngő sok-sok láncról, színes, virághímzéses tölcsér ujjas blúzaikról, óriási napszemüvegeikről lehetett már őket messziről megkülönböztetni. Sajátos világfelfogásukat hirdették szóban tüntetéseken, zenében koncerteken. Gyakran fogyasztottak kábítószert is. Szívesen fordultak a keleti kultúrák értékei felé és a nagyon elhivatottak kolóniákban éltek egy nagy közösséget alkotva.Tombolt a Beatles, a The Rolling Stones láz és áhítattal hallgatták Scott McKenzie San Francisco című dalát. A hippi divat a maga lazaságával sok fiatalt megérintett, így még a következő évtized elején is meg tudott újulni. 

Mick Jagger, Michelle Breton és Anita Pallenberg

A nagy újítás, a műszálas anyagok általános jellegű felhasználása volt. A nylon, a műbőr és más szintetikus anyagok kiváltották a drágább selyem, valódi bőr és egyéb természetes anyagokat, így a konfekcióipar óriási mennyiségben ontotta a tömegtermelt árucikkeket. A legfrissebb trendek szerinti, de olcsóbb kivitelezésű ruhadarabok a kevésbé tehetősek számára is elérhetővé váltak. 

Az évtized második felében ,hála Mary Quant angol divattervezőnek(1930- ) hódító útjára indult a mini szoknya és a forrónadrág.

Mary Quant 1965-ös modell.

Mary Quant rövidnadrágok 1966-ból.

Piet Modrian(1912-1944) festményei megihlették Yves Saint Laurent (1936-2008), és 1965-ben bemutatta híressé vált Modrian kollekcióját. A ruháknak nemcsak a mintája volt újdonság, hanem a bő, "A" vonalvezetés is.

Yves Saint Laurent Modrian kollekciója

A geometrikus op-art minták új, színes, fiatalos és modern külsőt kölcsönöztek viselőjüknek. Úgy tűnik, a fantázia ezen a téren kimeríthetetlen volt. Ezekhez az általában élénk színű mini ruhákhoz színes harisnyát és közepesen magas, vastag sarkú színes műbőr lakk félcipők illettek.

Pierre Cardin op art modellek. A kép forrása: CutureAllure.com 

Az alsóneműk és hálóruhák is nylonból készültek:

Hirdetés

A nők hajukat szépen ondolálva, tupírral magasítva, sok lakkal fixálva viselték. Divatos volt a műhajjal megemelt, magasra tupírozott konty is, de Twiggynek (1949- ), a korszak híres kislányos alkatú modelljének köszönhetően az egészen rövid fiús frizura is.

Hirdetés

A férfiak ruhatára látványosan átalakult. Az öltöny válla keskenyebb, a nadrág szára szűkebb lett.

A sportos fazonok teljesen bevonultak a hétköznapi öltözködésbe.

 Alsóruhájuk szerencsésebb esetben pamutból, egyébként műszálas anyagból készült:

A korszak híres énekesei, együtteseinek tagjai is alakították a divatot. Hajviseletük, öltönyeik vagy éppen laza bőrdzsekijeik és farmernadrágjaik után számos fiatal sóvárgott.

A Pink Floyd 1967-ben.

Elvis Presley 1968-ban.

A férfiak vágattak maguknak rövid, vagy félhosszú hajat is, de a laza hippi stílus kedvelői megnövesztették egészen hosszúra.

A lábbeli stílusa a felsőruházat stílusához igazodott. Öltönyhöz elegánsabb, farmerhez sportosabb cipőt húztak. Ekkoriban vált népszerűvé a tornacipő-farmernadrág párosítás.

Magyarországra a fenti divatirányzatok szűrten jutottak el. A politikai elit és a népszerű művészek a Budapest Divatszalonból vagy Rotschild Klára szalonjából öltözködhettek, ahol minőségi anyagokból a legfrissebb trendek szerint készültek a ruhák.

A Rotschild- lányok, azaz a Clara szalon modelljei 1966-ból. 

A népes többség pedig az állami áruházak konfekció kínálatából választhatott, vagy varrattak maguknak. Az áruválaszték azonban mindig egy-két évvel le volt maradva az aktuális divattól. Ekkoriban készültek azok az igen jellegzetes domborúra nyomott mintás dzsörzé anyagok és ruhák, amiket szüleink és nagyszüleink szekrényében találtunk, s amelyek manapság ismét megjelentek a nagyobb ruházati áruházak polcain.

A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés