Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Retró
Két forintos - amikor még a forintnak volt értéke
Mindenegyben Blog - 2024. január 30. (kedd), 09:17

Két forintos - amikor még a forintnak volt értéke (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2024 jan 30

Igen 50fillér volt egy gombóc fagyi!! Abban az időben nem csak a pénznek hanem a dolgozó embernek is volt értéke!

1,20 a Népsport,6,20 a Symphonia,40 fillér a gyufa,6 kifli,meg egy fél liter tej,irány a suli....a húszasből még maradt is,elraktuk hétvégére.79-et írtunk ekkor...

Hirdetés
[ ]

A második világháborús trauma és a pengő hiperinflációja után a magyar kormánynak szembe kellett néznie az új pénznem bevezetésének kihívásaival. A forint bevezetésekor kiemelkedően fontos cél volt a hazai valuta iránti bizalom helyreállítása. Mivel az előállítási költségek és a címletek gyors növekedése miatt 1945. december 31-ével hivatalosan is megszüntették az érmeforgalmat (a pengőérmék a gyakorlatban jóval ezelőtt eltűntek a forgalomból), a fémpénzek ismételt megjelenése már önmagában a stabilitás jele volt.Az 1946-ban készült első veretek anyaga a filléreknél réz, az egy- és kétforintosnál alumínium volt.

Mit lehetett venni fillérekből? Sok mindent!

1960 és 1975 között még sok mindent megvásárolhattunk fillérekből. Sajnos pontos évszámokat nem tudunk írni, de az emlékeinkre hagyatkozva tudjuk, hogy egy doboz gyufa 30, később pedig 50 fillér volt. A legemlékezetesebb, hogy egy kifli, vagy zsemle is kijött 40 fillérből. A fagylalt pedig hasonlóan olcsó volt, ugyanis egy gombóc sokáig csak 50 fillérbe került. Napilapot is vásárolhattunk 60 fillérért, sőt még telefonálhattunk is ugyanennyiért. Ha nem csal az emlékezetünk, az apró csokik, mint a Melba kocka a 60-as években 40 – 50 fillérbe kerültek, persze idővel drágultak, de még akkor is megfizethetőek voltak. Selyemcukrot is vehettünk még 20 fillérért, na persze ez a darabára volt.

Krumplicukor, medvecukor, Albert keksz ezek már picivel drágábbak voltak, de sajnos a pontos árat már nem tudjuk felidézni.

A három ft os benzin, tej, kenyér és a 4.20 as liszt7.60 as cukor ...igaz 8 ft os órabérrel kezdtem mint szakmunkás havi 1500- 1600 ft os fizetéssel...500 liter benzint lehetett venni a havi fizetésből...ami most 200.000 ft lenne.

A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés