Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Maga a miniszter jelentette be a hírt! Viszlát hagyományos koporsós temetés! Se koporsó, se fejfa! Hamarosan hazánkban is bevezetnék EZT a merőben ÚJ temetési módszert! Sokan felháborodtak mikor meglátták, annyira durva: - Önök eltemetnék ÍGY a hozzátartozójukat?
Mindenegyben Blog - 2021. július 15. (csütörtök), 07:02

Maga a miniszter jelentette be a hírt! Viszlát hagyományos koporsós temetés! Se koporsó, se fejfa! Hamarosan hazánkban is bevezetnék EZT a merőben ÚJ temetési módszert! Sokan felháborodtak mikor meglátták, annyira durva: - Önök eltemetnék ÍGY a hozzátartozójukat? (2. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2021 júl 15

Halálesetből megszervezésre váró esemény

Észak-amerikai temetkezési vállalkozók arról számolnak be, az utóbbi években mind jobban megváltozik munkájuk napi gyakorlata. Egyöntetűen állítják, korábban néhány kérdést kellett csak a hozzátartozóknak feltenniük, például azt, hogy nyitott vagy zárt koporsós ravatalt állítsanak-e, hamvasztás keretében vagy sírgödörbe helyezett koporsóval vesznek-e búcsút a halottól, és még néhányat. Most viszont sokan azt mondják,DÖBBENETES MÉRTÉKBEN MEGVÁLTOZOTT A TEMETÉSEKHEZ VALÓ KULTURÁLIS HOZZÁÁLLÁS, ÉS SOKAT LAZULTAK AZ EGYES VALLÁSI HAGYOMÁNYOKHOZ KÖTHETŐ SZABÁLYOK IS.

Demonstrációs hamvasztás kemencébenFORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

Pizzarendelés, karaoke, tűzijáték, vagy – jobb híján – műsorvezetőnek hívott profi valamelyik rokon helyett, akinek feladata az, hogy a gyászolóknak a végső búcsú előtt bemutassa az elhunyt életpályáját: csak néhány azok közül a szolgáltatások közül, amelyeket igényeltek már temetésre a hozzátartozók.

A régimódi temetkezési vállalkozók pedig nehezen tudnak megbarátkozni az új helyzettel. Többen közülük megemlítik, korábban nem igényelték tőlük azt, hogy a szolgáltatáscsomag elemeit tételesen árazzák be: megállapodtak a hozzátartozókkal abban, hogyan szeretnének búcsút venni az elhunyttól, és hogy ez mennyibe fog kerülni a rokonoknak, barátoknak.

Általában arra sem volt szükség, hogy ezt a megállapodást papíron is rögzítsék. Manapság viszont már egyre több olyan eset van praxisukban, amikor a temetéshez kapcsolódó szolgáltatásoknál, azok igényléséről érezhetően dönt az áruk is.

Egyre több vállalkozó arról számol be, munkája mindinkább eseményszervezéssé válik (illusztráció)FORRÁS: MTI/KOVÁCS ATTILA

A VÁLLALKOZÓK AZT MONDJÁK: A KORÁBBIAKTÓL ELTÉRŐEN, MUNKÁJUK GYAKRAN HASONLÍT EGY ESEMÉNYSZERVEZÉSHEZ,mintsem a búcsúztatás és a végső nyugalomra helyezés körülményeinek megteremtéséhez.

Ezek a szokatlannak tűnő kérések nem egyediek a világon. Az Origo is beszámolt arról a Kína egyes vidéki térségeiben elterjedt gyakorlatról, amelynek keretében sztriptíz táncosok szórakoztatják produkcióikkal a gyászolókat. A jelenség vélelmezhető kulturális hátteréről és gazdasági vonatkozásairól ebben a cikkben lehet olvasni.
Hirdetés

Az újszerű igények újfajta vállalkozói kör megjelenését eredményezték, akik, illetve amely cégek kifejezetten a megváltozott temetési igények kiszolgálására szakosodtak. Különösen az urnás hamvasztás kapcsán mutatkozik igény a korábbiaktól eltérő gyakorlatokra: van olyan hotellánc is, amely a gyászolók részére nyújt szolgáltatást azért, hogy az urnába került hamvaktól a gyászolók ott vehessenek végső búcsút. A verseny pedig nagy: az emberek már nem a területileg legközelebb eső temetkezési vállalkozót választják, hanem éppúgy összehasonlítják a szolgáltatásokat, mint más vásárlás vagy megrendelés esetében.

A hamvasztás áshatja meg a hagyományos temetés sírgödrét

Az észak-amerikai temetkezési vállalkozók és temetők nemzeti szakmai szövetsége, az NFDA, arra számít, hogy bár a halálozások száma arányosan nő, az iparág bevételei 2016 és 2021 között stagnálnak, és nem követik ezt az emelkedést.

ENNEK OKA AZ, HOGY A HAMVASZTÁS LÉNYEGESEN OLCSÓBB BÚCSÚZTATÁSI FORMA, MINT A SÍRHELYES TEMETKEZÉS.

Egy Illinois állambeli temetkezési vállalkozó egyenesen azt mondja, hogy két hamvasztásból folyik be az a bevétel a céghez, ami egy temetésből. A vallásossághoz jobban köthető országokban még mindig a sírhelyes temetés az elsődleges: Írországban a halottak 82 százalékát, Olaszországban 77 százalékát így helyezik örök nyugalomra. Ezzel szemben az Egyesült Államokban mind népszerűbb a hamvasztás. Míg 1960-ban alig 4 százalék volt ennek aránya, most 50 százalék körül mozog. 2035-re várhatóan eléri a 79 százalékot a temetkezések arányán belül.

A hamvasztás olcsóbb, mint a sírhelyes temetés, ezért az USA-ban egyre többen választják (illusztráció)FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A temetkezési vállalkozók azt mondják: az amerikaiaknak mind kevésbé fontos, hogy eltávozott hozzátartozójuk hozzájuk közel, vagy épp szülővárosában legyen eltemetve. A sírhelyes temetésnél szerepet játszik az is, egyáltalán melyik temető fogadja be az elhunytat. Ha pedig ez nehézségekbe ütközik, akkor a jóval olcsóbb hamvasztás mellett döntenek, mely, ha követi is urnás temetés, egyszerűbb és anyagilag kevésbé megterhelő.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés